ßßß Cookit - przepis na Brownie z Majonezem

Brownie z Majonezem

nazwa

Wykonanie

Zawartość majonezu w cieście, może niektórych zdziwić, ale kiedy ja zobaczyłam ten przepis nie byłam zdziwiona, bo pamiętam, że moja teściowa dodaje go do jakiegoś ciasta zamiast jajek. W tym cieście natomiast, majonez odgrywa rolę tłuszczu, dzięki czemu ciasto zawiera go mniej. Ciasto, jak to brownie, wyszło bardzo smaczne i oczywiście nie czuć w nim obecności majonezu - jeśli ktoś miałby jakieś obawy ;)
Składniki:
85 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao); posiekanej
85g mąki pszennej
25 g kakao
1/4 łyżeczki sody
100 g cukru
50 g cukru demerara
1/2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki maślanki (ja dałam jogurt naturalny)
1 jajko
100 g majonezu
Do rondelka wlej wodę, zagotuj i zdejmij z ognia. Czekoladę włóż do miski i ustaw ją na garnku z gorącą wodą. Pozostaw czekoladę do rozpuszczenia na kilka minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao i sodę.
Kiedy czekolada lekko przestygnie, wmieszaj do niej oba cukry, kawę i ekstrakt waniliowy. Wlej maślankę (jogurt naturalny), wymieszaj. Dodaj łyżkę ciepłej wody.
Następnie wymieszaj z jajkiem, a potem z majonezem.
Do gładkiej masy czekoladowej dodaj mieszankę mąki i dokładnie wymieszaj, ale niezbyt długo.
Przełóż masę do kwadratowej blaszki (o boku 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj i piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Uważaj, żeby nie piec zbyt długo, bo ciasto będzie suche. Wykałaczka wbita po środku ciasta nie powinna być całkowicie sucha.
SMACZNEGO!
źródło: Chocolate Brownies
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/09/brownie-z-majonezem.html