Wykonanie
Zawartość
majonezu w cieście, może niektórych zdziwić, ale kiedy ja zobaczyłam ten przepis nie byłam zdziwiona, bo pamiętam, że moja teściowa dodaje go do jakiegoś ciasta zamiast
jajek. W tym cieście natomiast,
majonez odgrywa rolę tłuszczu, dzięki
czemu ciasto zawiera go mniej. Ciasto, jak to brownie, wyszło bardzo smaczne i oczywiście nie czuć w nim obecności
majonezu - jeśli ktoś miałby jakieś obawy ;)
Składniki:85 g ciemnej
czekolady (minimum 70%
kakao); posiekanej85g
mąki pszennej25 g
kakao1/4 łyżeczki
sody100 g
cukru50 g
cukru demerara1/2 łyżeczki granulek
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
maślanki (ja dałam
jogurt naturalny)1
jajko100 g
majonezuDo rondelka wlej
wodę, zagotuj i zdejmij z ognia.
Czekoladę włóż do miski i ustaw ją na garnku z gorącą
wodą. Pozostaw
czekoladę do rozpuszczenia na kilka minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w drugiej misce wymieszaj przesianą
mąkę,
kakao i
sodę.
Kiedy
czekolada lekko przestygnie, wmieszaj do niej oba
cukry,
kawę i ekstrakt
waniliowy. Wlej
maślankę (
jogurt naturalny), wymieszaj. Dodaj łyżkę ciepłej
wody.
Następnie wymieszaj z
jajkiem, a
potem z
majonezem.
Do gładkiej masy czekoladowej dodaj mieszankę
mąki i dokładnie wymieszaj, ale niezbyt długo.
Przełóż masę do kwadratowej blaszki (o
boku 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj i piecz w 180°C przez około 25-30 minut. Uważaj, żeby nie piec zbyt długo, bo ciasto będzie suche. Wykałaczka wbita po środku ciasta nie powinna być całkowicie sucha.
SMACZNEGO!
źródło: Chocolate Brownies