Wykonanie
Kolejne farszynki, ale z innym farszem niż poprzednie Farszynki Mazurskie, jednak tak jak tamte też drobiowe - oryginalnych z
mięsem wieprzowym jeszcze nie robiłam. Tym razem farsz z kolorową mieszanką
fasoli, a żeby nie był suchy dodałam
majonez. Smak tak naprawdę zależy od tego jak przyprawimy nadzienie, więc można użyć swoich ulubionych przypraw.

Ciasto:900 g ugotowanych
ziemniakówok 250 g
mąki ziemniaczanej2
jajkasólFarsz:150 g ugotowanego
mięsa drobiowego (u mnie piersi)2
jajka ugotowane na twardomieszanka kilku rodzajów
fosoli w wodzie (puszka 140 g na przykład taka)2 łyżki
majonezusól,
pieprz, ew. inne
przyprawy do smaku (u mnie tym razem
kminek i
papryka w proszku)Dodatkowo:
olej do smażenia - np
olej słonecznikowy EKO
Mięso i
jajka pokrój na mniejsze kawałki i umieść w malakserze. Dodaj mieszankę
fasoli. Zmiksuj. Dodaj
majonez, dopraw do smaku
przyprawami i ponownie zmiksuj.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp
mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności
ziemniaków może być potrzeba dosypania
mąki). Wbij dwa
jajka,
posól i zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na równe części. Formuj placuszki, nakładaj na nie farsz i dokładnie zalep tak, aby powstały prostokątne kluski.

Smaż na rozgrzanym
oleju do zrumienienia z każdej strony.

SMACZNEGO!


źródło: przepis własny