ßßß Cookit - przepis na Farszynki Mazurskie - Drobiowe II

Farszynki Mazurskie - Drobiowe II

nazwa

Wykonanie

Kolejne farszynki, ale z innym farszem niż poprzednie Farszynki Mazurskie, jednak tak jak tamte też drobiowe - oryginalnych z mięsem wieprzowym jeszcze nie robiłam. Tym razem farsz z kolorową mieszanką fasoli, a żeby nie był suchy dodałam majonez. Smak tak naprawdę zależy od tego jak przyprawimy nadzienie, więc można użyć swoich ulubionych przypraw.
Ciasto:
900 g ugotowanych ziemniaków
ok 250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz:
150 g ugotowanego mięsa drobiowego (u mnie piersi)
2 jajka ugotowane na twardo
mieszanka kilku rodzajów fosoli w wodzie (puszka 140 g na przykład taka)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku (u mnie tym razem kminek i papryka w proszku)
Dodatkowo:
olej do smażenia - np olej słonecznikowy EKO
Mięso i jajka pokrój na mniejsze kawałki i umieść w malakserze. Dodaj mieszankę fasoli. Zmiksuj. Dodaj majonez, dopraw do smaku przyprawami i ponownie zmiksuj.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.
Podziel ciasto na równe części. Formuj placuszki, nakładaj na nie farsz i dokładnie zalep tak, aby powstały prostokątne kluski.
Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/07/farszynki-mazurskie-drobiowe-ii.html