Wykonanie
Bułeczki, które bardzo lubię i w ciągu 2 tygodni robiłam je już 3
razy. Z czego dwa ostatnie były z podwójnej porcji, bo kiedy upiekłam je pierwszy raz, to zniknęły w chwilę i pozostał niedosyt. Dlatego polecam od razu podwoić proporcje i upiec dwa "placki" ;)

Składniki:380 g
mąki65 g
cukru1 saszetka
drożdży suszonych56 g miękkiego
masła1
jajko1/4 łyżeczki
soli115 ml ciepłego
mleka1/2 łyżeczki startej
skórki z cytrynyNadzienie:ok 180 g
truskawek50 g
cukrułyżka
mąkiLukier:60 g
cukru pudruok 5 łyżek gorącej
wodykilka kropel
soku z cytrynyDo miski przesiej
mąkę, wymieszaj z
cukrem,
drożdzami i
solą. Zrób wgłębienie, wlej
mleko, dodaj
jajko i pokrojone w kostkę
masło. Wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.

Zagniecione ciasto przełóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-2 godziny)

Ciasto zagnieć ponownie, oderwij 1/3 i rozwałkuj na koło. Wyłóż nim dno tortownicy ( ja przed tym dno tortownicy posmarowałam
masłem i wyłożyłam wyciętym kołem z papieru do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło do dna)
Truskawki (większe pokrój na połówki lub ćwiartki) wymieszaj z
cukrem i
mąką.

Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż na nie
truskawki i
zwiń jak roladę. Pokrój na 7 równych części.

Ułóż bułeczki na wcześniej przygotowanym spodzie w niewielkich odstępach. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte bułeczki piecz w 200°C przez 20-25 minut.

Przygotuj
lukier. Wymieszaj
cukier puder z gorącą
wodą i
sokiem z cytryny.
Lukier powinien wyjść dość gęsty, ale jednocześnie lejący (jeśli trzeba dodaj więcej
cukru lub
wody). Polej nim wystudzone bułeczki.SMACZNEGO!





inspirowane: Słodkie bułeczki z
malinami