ßßß
Składniki:380 g mąki65 g cukru1 saszetka drożdży suszonych56 g miękkiego masła1 jajko1/4 łyżeczki soli115 ml ciepłego mleka1/2 łyżeczki startej skórki z cytrynyNadzienie:ok 180 g truskawek50 g cukrułyżka mąkiLukier:60 g cukru pudruok 5 łyżek gorącej wodykilka kropel soku z cytrynyDo miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, drożdzami i solą. Zrób wgłębienie, wlej mleko, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto przełóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-2 godziny)
Ciasto zagnieć ponownie, oderwij 1/3 i rozwałkuj na koło. Wyłóż nim dno tortownicy ( ja przed tym dno tortownicy posmarowałam masłem i wyłożyłam wyciętym kołem z papieru do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło do dna)
Truskawki (większe pokrój na połówki lub ćwiartki) wymieszaj z cukrem i mąką.
Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż na nie truskawki i zwiń jak roladę. Pokrój na 7 równych części.
Ułóż bułeczki na wcześniej przygotowanym spodzie w niewielkich odstępach. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte bułeczki piecz w 200°C przez 20-25 minut.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien wyjść dość gęsty, ale jednocześnie lejący (jeśli trzeba dodaj więcej cukru lub wody). Polej nim wystudzone bułeczki.SMACZNEGO!



inspirowane: Słodkie bułeczki z malinami