ßßß
Składniki na kruchy spód:175 g mąki pszennej100 g masła zimnego50 g cukru pudru1 żółtko1-2 łyżki lodowatej wodyNadzienie marcepanowe:175 g masy marcepanowej (najlepiej złotej - chociaż chodzi tu tylko o wygląd, bo nie różni się ona smakiem)85 g masła, w temperaturze pokojowej50 g cukru pudru2 jajka25 g mąki pszennejDodatkowo:200 g wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone, z kompotu, z nalewki); dobrze odsączonychpół szklanki konfitury morelowej (albo pomarańczowej)Ze składników na kruchy spód szybko zagnieć ciasto (możesz użyć do tego malaksera). Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.Formę do tart o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem, a następnie wylep ją ciastem wyjętym z lodówki.
Na cieście ułóż papier do pieczenia, a na nim coś do obciążenia np fasolę albo ryż. Tak przygotowany spód piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i zapiekaj jeszcze ok 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia spodu. Po upieczeniu posmaruj połową konfitury.
W czasie gdy spód się piecze, masę marcepanową i masło zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj cukier, jajka i mąkę. Zmiksuj do połączenia. Wylej na upieczony spód (posmarowany wcześniej połową konfitury).
Piecz dalej w 190 stopniach przez ok 25-30 minut ( ja wyjęłam po 23 i tarta była już dobrze podpieczona - jak widać).Po wyjęciu posmaruj tartę resztą konfitury. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.
