Wykonanie
Nie starczyło mi czasu na świąteczne wypieki i nie upiekłam niczego co bardzo chciałam upiec. Zrobiłam tylko prostą szarlotkę i Christmas
Cake, które leżakowało dojrzewając już na dwa tygodnie przed świętami (chociaż powinno jeszcze dłużej). Przez całe święta w myślach miałam zrobienie właśnie tej tarty, która narobiła mi
smaka przed świętami. Kiedy tylko nadarzyła się okazja po świętach po prostu musiałam ją zrobić.
Tarta jest dość słodka więc jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na
słodycze i na marcepan oczywiście też ;)

Składniki na kruchy spód:175 g
mąki pszennej100 g
masła zimnego50 g
cukru pudru1
żółtko1-2 łyżki lodowatej
wodyNadzienie marcepanowe:175 g masy marcepanowej (najlepiej złotej - chociaż chodzi tu tylko o wygląd, bo nie różni się ona smakiem)85 g
masła, w temperaturze pokojowej50 g
cukru pudru2
jajka25 g
mąki pszennejDodatkowo:200 g
wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone, z kompotu, z
nalewki); dobrze odsączonychpół szklanki
konfitury morelowej (albo pomarańczowej)Ze składników na kruchy spód szybko zagnieć ciasto (możesz użyć do tego malaksera). Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.Formę do tart o średnicy 23-24 cm wysmaruj
masłem, a następnie wylep ją
ciastem wyjętym z lodówki.

Na cieście ułóż papier do pieczenia, a na nim coś do obciążenia np
fasolę albo
ryż. Tak przygotowany spód piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i zapiekaj jeszcze ok 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia
spodu. Po upieczeniu posmaruj połową
konfitury.

W czasie gdy spód się piecze, masę marcepanową i
masło zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj
cukier,
jajka i
mąkę. Zmiksuj do połączenia. Wylej na upieczony spód (posmarowany wcześniej połową
konfitury).

Piecz dalej w 190 stopniach przez ok 25-30 minut ( ja wyjęłam po 23 i
tarta była już dobrze podpieczona - jak widać).Po wyjęciu posmaruj tartę resztą
konfitury. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.

