ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Ryba zapiekana w marchewce z ziołami

PRZEPIS - Ryba zapiekana w marchewce z ziołami

nazwa

Wykonanie

Ryba na moim stole jest bardzo częstym "gościem". Nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości, ale również na wielką wdzięczność ryby jako składnika potraw. Można ją komponować chyba z każdym produktem i dzięki temu zawsze ma niepowtarzalny smak i aromat.
SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
pęczek natki pietruszki
3 łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
łyżka mąki
1 kg filetów mintaja
sól lub przyprawa typu kucharek
oregano
pieprz
Rybę podziel na porcję, oprósz kucharkiem, oregno i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 - 50 minut do lodówki. W tym czasie marchewkę oczyść, umyj i ugotuj na półtwardo. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Szklankę wywaru z gotowania marchewki zapraw zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki. Pietruszkę drobno posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie masłem, wlej do niego sos i ułóż na nim rybę (wlej również pozostałość soku z cytryny), posyp pietruszką i dodaj plastry marchewki. N wierzch możesz również posypać odrobiną pietruszki. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 - 35 minut. Rybę podawaj ryżem lub ziemniakami.
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2013/11/przepis-ryba-zapiekana-w-marchewce-z.html