Ryba na moim stole jest bardzo częstym "gościem". Nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości, ale również na wielką wdzięczność ryby jako składnika potraw. Można ją komponować chyba z każdym produktem i dzięki temu zawsze ma niepowtarzalny smak i aromat.SKŁADNIKI:1 kg marchewkipęczek natki pietruszki3 łyżki masłasok z 1/2 cytrynyłyżka mąki1 kg filetów mintajasól lub przyprawa typu kucharekoreganopieprzRybę podziel na porcję, oprósz kucharkiem, oregno i pieprzem oraz skropsokiem z cytryny i odstaw na 30 - 50 minut do lodówki. W tym czasie marchewkę oczyść, umyj i ugotuj na półtwardo. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Szklankę wywaru z gotowania marchewki zapraw zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki. Pietruszkę drobno posiekaj. Naczynie żaroodporne posmaruj dokładnie masłem, wlej do niego sos i ułóż na nim rybę (wlej również pozostałość soku z cytryny), posyp pietruszką i dodaj plastry marchewki. N wierzch możesz również posypać odrobiną pietruszki. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 - 35 minut. Rybę podawaj ryżem lub ziemniakami.