Zupa idealna na Święta Bożego Narodzenia, jak również na każdy dzień. W mojej rodzinie od pokoleń jest ona podawana na świąteczny stół. Dziś postanowiłam dać już posmak świąt mojej rodzinie:)Dobrze, że w tym roku jest dużo grzybów:)SMACZNEGO!SKŁADNIKI:400 g świeżych grzybów3 marchewki1 pietruszkaśmietana 18%ziele angielskieliść laurowypieprz ziarnistysólsos sojowo - grzybowyGrzyby oczyścić i zagotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zalać ponownie zimną wodą, mocno osolić i ponownie zagotować. Grzyby ponownie odcedzić zostawiając wywar. Wywar wlać do garnka i uzupełnić wodą do odpowiadającej gustom gęstości. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać do wywaru. Grzyby pokroić w kostkę i również umieścić w zupie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw i odpowiedniej miękkości grzybów. Doprawić do smaku sosem sojowo - grzybowym i solą. Dodać kilka łyżek śmietany dla zabielenia zupy. Udekorować całymi grzybami. Podawać z świątecznymi uszkami lub z makaronem.