ßßß Cookit - przepis na Quiche - tarta - ze szparagami i pieczakami

Quiche - tarta - ze szparagami i pieczakami

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni, a ja musiałem przygotować coś na piątkowy obiad bez mięsa...Postanowiłem przygotować quiche ;)
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła drobno pokrojonego
- 1 jajka
- szczypty soli
Do farszu:
- pęczka zielonych szparagów
- 15 pieczarek
- 2 kulek sera mozarella
- kubeczka 200ml śmietany 36%
- 4 jajek
- pół cebuli
- ząbka czosnku
- soli, pieprzu, papryki
- oleju do smażenia
Kruche ciasto zagnieć ze wszystkich składników, gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj je i ułóż w formie. Dno podziuraw widelcem i włóż ciasto do lodówki/zamrażarki. Schłodzone ciasto upiecz w 200 stopniach do lekko złotego koloru ( około 15 minut).
Szparagi, jeśli nie są bardzo młode, obierz (bez główek). Pieczarki pokrój na ćwiartki i usmaż na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i papryki. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oleju po pieczarkach.
Jajka wymieszaj ze śmietaną, solą pieprzem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Dodaj jedną kulkę mozarelli rozdrobnioną na tarce i wymieszaj. Szparagi pokrój tak, by mieć równej długości główki, resztę szpraga pokrój na podobne kawałki. Na dnie upieczonego ciasta ułóż cebulę i pieczarki, rozłóż szparagi i wylej rozmieszaną masę jajeczną. Na wierzchu rozsyp drugą przetartą kostkę mozarelli i ułóż główki szparagów. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut, do ścięcia i zarumienienia masy. W czasie pieczenia przykryj wierzch quiche'u folią aluminiową, aby szparagi z wierzchu się nie przypiekły. Ja zdjąłem folię na ostatnie 15 minut pieczenia, żeby zarumienić wierzch.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2015/05/quiche-ze-szparagami-i-pieczakami.html