Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni, a ja musiałem przygotować coś na piątkowy obiad bez
mięsa...Postanowiłem przygotować quiche ;)
Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 200g
mąki pszennej- 100g zimnego
masła drobno pokrojonego- 1
jajka- szczypty
soliDo farszu:- pęczka
zielonych szparagów- 15
pieczarek- 2 kulek
sera mozarella- kubeczka 200ml
śmietany 36%- 4
jajek- pół
cebuli- ząbka
czosnku-
soli,
pieprzu,
papryki-
oleju do smażenia
Kruche ciasto zagnieć ze wszystkich składników, gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj je i ułóż w formie. Dno podziuraw widelcem i włóż ciasto do lodówki/zamrażarki. Schłodzone ciasto upiecz w 200 stopniach do lekko złotego koloru ( około 15 minut).
Szparagi, jeśli nie są bardzo
młode, obierz (bez główek).
Pieczarki pokrój na ćwiartki i usmaż na
oleju z dodatkiem
soli,
pieprzu i
papryki.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na
oleju po pieczarkach.
Jajka wymieszaj ze
śmietaną,
solą pieprzem i drobno posiekanym ząbkiem
czosnku. Dodaj jedną kulkę
mozarelli rozdrobnioną na tarce i wymieszaj.
Szparagi pokrój tak, by
mieć równej długości główki, resztę
szpraga pokrój na podobne kawałki. Na dnie upieczonego ciasta ułóż
cebulę i
pieczarki, rozłóż
szparagi i wylej rozmieszaną masę jajeczną. Na wierzchu rozsyp drugą przetartą kostkę
mozarelli i ułóż główki
szparagów. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut, do ścięcia i zarumienienia masy. W czasie pieczenia przykryj wierzch quiche'u folią aluminiową, aby
szparagi z wierzchu się nie przypiekły. Ja zdjąłem folię na ostatnie 15 minut pieczenia, żeby zarumienić wierzch.
Smacznego!