Wykonanie

Ten
chleb powstał specjalnie dla pewnego malucha uczulonego na gluten. Wykorzystąłem produkty, które miałem w domu i uzyskałem taki oto wypiek. Polecam wszytkim bezglutenowcom mającym ochotę na zwykłą kanapkę.Do upieczenia jednego
chleba w keksówce potrzebujesz:- 2 szklanek
mąki ryżowej ( ja zmieliłem
ryż na pył w blenderze, zwykły, nie ten błyskawiczny)- 1 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 szklanki ciepłego
mleka
- 3 małych
jajek
- 1/4 szklanki
oliwy z oliwek- 2 łyżek
cukru- 1 łyżki
drożdży- 2 łyżeczek gumy guar ( nturalny zagęstnik)- 2 łyżeczek
octu winnego- 1/3 łyżeczki
soli- odrobiny czarnego
sezamu lub innych nasionek do posypani
chlebaMleko z
cukrem wymieszaj z
drożdżami,
mąkę i pozostałe suche składniki wymieszaj z
mlekiem, dodaj
jajka i
oliwę. Zagnieć ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około godzinę, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu zagniec ciasto ponownie i umieść w natłuszczonej formie. Jego konystencja powinna być czymś pomiędzy
ciastem drożdżowym a płynnym
ciastem. Pomoczenie rąk zapobiega przywieraniu do nich ciasta. Posyp
chleb wybranymi nasionami i pozwól mu znów wyrosnąć ale tylko przez 20 minut, nie może wyrosnąć za duże, gdyż
potem upadnie.
Chleb umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz przez około 40 minut, bez termoobiegu. Gdy powstanie rumiana skórka przekłuj środek
chleba wykałaczką upewniając się, że jest upieczony. Jeśli wykałaczka będzie mokra, piecz jeszcze 5 minut i znów sprawdź. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj wierzch ściereczką. Po pięciu minutach wyjmij
chleb z formy, pozwól parze uciekać przez około 2 minuty, następnie
owiń chleb w ściereczkę.

Jedyną wadą
chlebka jest to, że dość
szyko wysycha, dlatego warto trzymać szczelnie zamknięty w lodówce. Poza tym mieląc
ryż upewnij się, że w
mące nie zostały drobinki ziaren, nie są szkodliwe, będą jednak wyczuwalne na skórce
chleba, dlatego warto pomiksować chwilę dłużej i uzyskać miałką
mąkę.Smacznego!