ßßß Cookit - przepis na Prosty bezglutenowy chleb z mąki ryżowej

Prosty bezglutenowy chleb z mąki ryżowej

nazwa

Wykonanie

Ten chleb powstał specjalnie dla pewnego malucha uczulonego na gluten. Wykorzystąłem produkty, które miałem w domu i uzyskałem taki oto wypiek. Polecam wszytkim bezglutenowcom mającym ochotę na zwykłą kanapkę.
Do upieczenia jednego chleba w keksówce potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki ryżowej ( ja zmieliłem ryż na pył w blenderze, zwykły, nie ten błyskawiczny)
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanki ciepłego mleka
- 3 małych jajek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżek cukru
- 1 łyżki drożdży
- 2 łyżeczek gumy guar ( nturalny zagęstnik)
- 2 łyżeczek octu winnego
- 1/3 łyżeczki soli
- odrobiny czarnego sezamu lub innych nasionek do posypani chleba
Mleko z cukrem wymieszaj z drożdżami, mąkę i pozostałe suche składniki wymieszaj z mlekiem, dodaj jajka i oliwę. Zagnieć ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około godzinę, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu zagniec ciasto ponownie i umieść w natłuszczonej formie. Jego konystencja powinna być czymś pomiędzy ciastem drożdżowym a płynnym ciastem. Pomoczenie rąk zapobiega przywieraniu do nich ciasta. Posyp chleb wybranymi nasionami i pozwól mu znów wyrosnąć ale tylko przez 20 minut, nie może wyrosnąć za duże, gdyż potem upadnie.
Chleb umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz przez około 40 minut, bez termoobiegu. Gdy powstanie rumiana skórka przekłuj środek chleba wykałaczką upewniając się, że jest upieczony. Jeśli wykałaczka będzie mokra, piecz jeszcze 5 minut i znów sprawdź. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przykryj wierzch ściereczką. Po pięciu minutach wyjmij chleb z formy, pozwól parze uciekać przez około 2 minuty, następnie owiń chleb w ściereczkę.
Jedyną wadą chlebka jest to, że dość szyko wysycha, dlatego warto trzymać szczelnie zamknięty w lodówce. Poza tym mieląc ryż upewnij się, że w mące nie zostały drobinki ziaren, nie są szkodliwe, będą jednak wyczuwalne na skórce chleba, dlatego warto pomiksować chwilę dłużej i uzyskać miałką mąkę.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2014/01/prosty-bezglutenowy-chleb-z-maki-ryzowej.html