Wykonanie

Nie przepadam za
porzeczkami prosto z krzaka, są zbyt kwaśne jak na mój słodyczolubny gust : P Jednak
porzeczki połączone ze słodkim
czekoladowym kremem i kruchym
ciastem to już zupełnie inna historia ;) Nie mogłem znaleźć formy do tarty, piekłem więc ciasto w tortownicy:)Do upieczenia kruchego ciasta potrzebujesz- 250g
mąki
- 120g
masła- 60g
cukru- 1
jajka- szczypty
soli- 2 łyżeczek słodkiej
śmietany lub
mleka, jeśli ciasto jest zbyt suche

Wszystkie składniki umieść w misce, zagnieć i rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia, przełóż ciasto wraz z papierem do natłuszczonej formy odwracając je tak, by papier był na wierzchu, odklej papier i dociśnij ciasto do brzegów foremki. Usuń nadmiar i ponownie przykryj papierem dociskając go do ciasta. Włóż formę do lodówki na minimum pół godziny, by ciasto zesztywniało. Jeśli masz
fasolę,
groch albo specjalne
groszki do pieczenia wysyp nimi środek ciasta, oczywiście zostawiając papier na cieście. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem. Jeśli nie masz wypełnienia, nie przejmuj się, włóż po prostu ciasto z papierem i w obu przypadkach po około 10-15 minutach, gdy boki się zetną usuń papier i piecz do zarumienienia.

W czasie gdy ciasto się chłodzi w lodówce możesz zacząć przygotowywać krem, potrzebne będą:- 2 tabliczki
czekolady gorzkiej- 120g
białek (3 duże, 4 małe
jajka)- 240g
cukru- 180g
masła-
czerwone porzeczki wedle uznania, może być ich znacznie więcej niż u mnie:)
Białka i
cukier umieść w naczyniu, króre nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury, może być to zwykła plastikowa miska, wymieszaj. Do naczynia dopasuj garnek, na którym będzie ono stabilnie stało. do garnka nalej
wody, jednak tylko tyle, by nie dotykała ona stojącego na garnku naczynia.
Wodę doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, postaw naczynie na garnku i mieszaj
białka i
cukier aż ten drugi całkiem się rozpuści a masa dotknięta palcem wyda się ciepła. Musisz mieszać nieustannie, gdyż w innym wypadku powstanie słodka jajecznica. Najlepiej przed całą operacją przygotuj mikser i gdy
cukier się rozpuści zdejmij naczynie z kuchni i miksuj nieustannie aż powstanie sztywna piana a naczynie przestanie być ciepłe, potrwa to kilka dobrych minut.Nad gotującą
wodą ustaw inne naczynie i wsyp do niego pokruszoną
czekoladę, zostaw na kilka minut, co jakiś czas mieszając i pozwól jej się zupełnie rozpuścić. Następnie umieśc naczynie z
czekoladą w drugim naczyniu z zimną
wodą, co przyspieszy jej stygnięcie. Do ubitej
bezy szwajcarskiej dodawaj po kawałku zimnego
masła i miksuj az połączy się ono z masą. Krem może opaść i zrobić się rzadki, nic nie szkodzi! Wystarczy włożyć go już po dodaniu całego
masła do lodówki na 10 minut i ponowne ubicie. Powinien odzyskać puszystość i sztywność. Do takiej masy dolej ostudzoną
czekoladę i dokładnie wymiksuj. Wypełnij ciasto kremem i posyp
porzeczkiami. Krem mimo iż z
białek nie musi być przechowywany w lodówce, jednak przy obecnych upałach
traci nieco na sztywności, polecam trzymać ciasto w lodówce i wyjąć je 15 minut przed podaniem ;)Smacznego!