Wykonanie

Tłustoczwartkowy przysmak:) Kilka dni temu po raz pierwszy smażyłem pączki i jestem szczerze zaskoczony, że wyszły tak dobre. W
sumie jakoś nigdy nie zdawałem sobie sprawy z tego ile tłuszczu potrzeba do smażenia pączków! Całe szczęście, że dodanie
octu do ciasta zapobiega nasiąknięciu pączków tłuszczem :)Do ciasta potrzebujesz:

- pół kg
mąki + 3 łyżek- 250ml
mleka- 2 łyżek roztopionego
masła- 4
żółtek- 75g
cukru + łyżeczki- łyżeczki
octu- 15g
drożdży- nadzienia (
dżem,
budyń zmiksowany z 2 łyżkami
masła itd)- litra
oleju do smażenia
Lukier:-
barwnik spożywczy- 4 łyżek
cukru pudru- 4 łyżeczek
soku z cytryny- kolorowej posypki
Drożdże wymieszaj z połową letniego
mleka, 3 łyżkami
mąki i łyżeczką
cukru, odstaw na około 15 min.
Żółtka wymiksuj z
cukrem, gdy masa
zrobi się blada i puszysta, dodaj
mąkę, resztę
mleka i pozostałe składniki. Zagnieć ciasto i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość natłuść ręce
olejem i uformuj kulki wielkości małej
mandarynki, ułóż je na oprószonym
mąką blacie lub na stolnicy, przykryj ściereczką i pozwól pączkom wyrosnąć, potrwa to około 20 min.Uważaj by w kuchni nie było przeciągu- zimne powietrze może zaszkodzić
ciastu drożdżowemu. Podgrzej
olej w dużym garnku, gdy będzie gorący wrzucaj po kilka pączków, powinny od razu wypływać na powierzchnię, przykryj garnek i smaż przez 2,5 min, następnie odwróć pączki i smaż kolejne 2,5 min. bez przykrycia.Wyjmij na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wszystkie pączki ostygną nafaszeruj je wybranym nadzieniem.
Lukier uzyskasz mieszając podane składniki tak, by uzyskać bardzo gęsty
lukier o pożądanym kolorze. Polukruj pączki i udekoruj je posypką.Smacznego!!!