Wykonanie
Muffinki te powstały z potrzeby zjedzenia czegoś dobrego w czasie diety Dukana, nie ma w nich zbyt wiele
mąki, są za to bogate w błonnik :) Do ich przygotowania przyda się szpryca... i foremki do
ciasteczek. Nie
powiem na ile sztuk wystarczy przepis, bo zależy to od wielkości
ciasteczek i tego, ile
dasz nadzienia.Potrzebujesz:- 8 łyżek
otrąb pszennych- 8 łyżek
otrąb owsianych- 200g
twarogu- 3
jajek- 3 łyżek
cukru-
budyń czekoladowy- łyżki
kakao- jakiegoś
dżemu lub gęstych powideł do nadzienia- 2 łyżeczek
proszku do pieczenia- 2 czubatych łyżek
mąki- pół szklanki
mlekaWszystkie składniki, oprócz
dżemu, dokładnie wymiksować. Jeśli uzyskana masa jest bardzo gęsta, można dodać
jogurtu naturalnego/mleka do osiągnięcia konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.Takim
ciastem wypełnij około 3/5 wysokości każdej foremki, następnie napełnij szprycę
dżemem i używając cienkiej końcówki, wprowadź go tuż pod powierzchnię masy tak, by ciasto zajmowało 4/5 wysokości foremki. W ten sposób przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz z termoobiegiem przez 20-25 min. Po wyjęciu odczekaj trochę zanim będziesz wyjmował je z foremek, bo gorące mogą się rozpaść.Smacznego!!!