ßßß
Cookit - przepis na Pomarańczowy Tort Pavlova
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pomarańczowy Tort Pavlova
Składniki
Mąka ziemniaczana
Ser mascarpone
Śmietana kremówka
Cukier puder
Cukier waniliowy
Zapach pomarańczowy
Pomarańcza
Beza
Śmietana
Jajko
Sok z cytryny
Wykonanie
Składniki:12 dużych
jajek
(po 6 na warstwę)600g
cukru pudru
(po 300g na warstwę)2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
250g
serka mascarpone
300ml
śmietany kremówki
70g
cukru pudru
1łyżeczka
cukru waniliowego
zapach pomarańczowy
2 łyżki
soku z cytryny
2
pomarańcze
Na początek wyciskamy sok z połówki
cytryny
.
Białka
ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder
,
mąkę ziemniaczaną
i
sok z cytryny
.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 28cm.
Na okrąg wykładamy masę
białkową
pozostawiając lekkie wgłębienie po środku. Pieczemy 1 godzinę w 140 ºC.
Bezę
po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę
ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy
mascarpone
,
cukier
,
cukier waniliowy
,
sok z cytryny
i
zapach pomarańczowy
.
Pomarańcze
obieramy i kroimy z plastry.
Jedną
bezę
smarujemy kremem
śmietanowym
.
I układamy
pomarańcze
dość gęsto.
Przykrywamy drugim krążkiem
bezy
. Smarujemy kremem i dekorujemy plastrami
pomarańczy
.
Górę posypujemy mieszanka,
kardamonu
,
cynamonu
,
anyżu
i
goździków
. Gotowe.
Połączenie słodkiej
bezy
z kwaskową
pomarańczą
jest nieziemskie. PolecamSmacznego.
Źródło:
http://kuchniazoski.blogspot.com/2015/01/pomaranczowy-tort-pavlova.html
Przepisy powiązane
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Lodowy tort truskawkowy
Składniki powiązane (0)