Wykonanie
Weekend upłynął nam pod znakiem
owocowym :). W ogródku zagościło kilka sadzonek poziomek i krzaków
malin a na talerzu prosta i szybka krucha
tarta malinowa z
budyniem. Poszukujecie przepisu na idealnie kruchą tartę i chrupiącą kruszonkę? Zdradzę wam swój sekret :).
Składniki na kruche ciasto:1,5 szklanki
mąki krupczatki (ot! cały sekret.
Mąka krupczatka nada Waszemu ciastu niepowtarzalną kruchość)2
żółtkapół kostki
masłaszczypta
soli1/3 szklanki
cukrucukier waniliowykwaśna
śmietana do zagniecenia ciastaSkładniki na kruszonkę:2 porcje
maki (np. 100 g)1 porcja
masła (np. 50 g)1 porcja
cukru (np. 50 g)Ciasto zagnieść. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blachę na tartę. 3 budynie
waniliowe ugotować w 0,5 l
mleka. Gorącą masę wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć
maliny (ilość wg uznania. U nas 3/4 tradycyjnego opakowania
malin) a całość posypać kruszonką. Piec około 45 min w temp. 180 st. C (do ładnego zarumienienia się ciasta).Smacznego!A tak smakowało mojemu
synkowi :)