Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam przepis na łatwy
biszkopt, ubijany z całych jaj. Najważniejszy moment przy przygotowaniu tego delikatnego puszystego ciasta, które nie potrzebuje
proszku do pieczenia to ostrożne dodawanie przesianej
mąki i mieszanie jej dużą łyżką bez udziału robota w możliwie jak najkrótszym czasie tylko do połączenia.


Składniki

5 jajszklanka
mąki pszennej tortowej z brzuszkiem (około 150 g lub 270 ml)1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej (około 70 ml)3/4 szklanki
cukru pudru lub nieco mniej
cukru drobnegopłaska łyżka
cukru wanilinowegootarta skórka i sok z połowy
cytrynyszczypta
soliDodatkowo:1 łyżka
mąki pszennej do posypania surowego ciasta przed ułożeniem plastrów
jabłek2-3
jabłka pokrojone w cienkie plastry - u mnie niektóre były zbyt grube i mimo posypania wierzchu ciasta
mąką i tak spadły na dno.Przygotowanie
biszkoptuPrzepis na FILMIE
Jabłka umyte i obrane ze skóry dzielę na plastry. Lepiej niech będą cieńsze od moich na zdjęciu.Mieszam dokładnie obie
mąki.Do jaj o temperaturze pokojowej dodaję
cukier i
cukier wanilinowy, szczyptę
soli. Miksuję. Kiedy masa się zwiększy przynajmniej dwa
razy dodaję otarta
skórkę z cytryny i wyciskam z niej sok. Miksuję około pół minuty na pulchną jajeczną masę.A teraz najważniejszy etap przy robieniu ciasta
biszkoptowego: Odstawiam robot i dodaję partiami przesiane
mąki. Mieszam przy tym dużą łyżką - ostrożnie, ale jak najkrócej, tylko do połączenia. Przelewam
biszkopt do tortownicy ( u mnie średnica formy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód a
boków formy nie smaruję, żeby ciasto po upieczeniu było równe na powierzchni).Posypuję ciasto
mąką i układam
jabłka (u mnie i tak grube kawałki
jabłek spadły na dno, dlatego sprawdzą się lepiej cieńsze plastry, ale jest to idealne ciasto do lekkich
owoców - na przykład latem do
borówek).Ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C, grzałka góra-dół. Piekę około 40 minut i nie do suchego patyczka a do takiego, który nie ma śladów surowego ciasta a mokry może być, bo przecież są w nim wilgotne
jabłka.Życzę udanych wypiekówPozdrawiam Weronika