Wykonanie
Jabłka są w sklepach i na straganach przez cały rok, więc i to ciasto można robić o dowolnej
porze roku. Moim zdaniem najlepiej smakuje z antonówką, albo szarą renetą, ale robiłam je także z innymi odmianami
jabłek i równie szybko znikało z talerza. Jeżeli chodzi o
biszkopt, to ilość składników można dopasować do wielkości blaszki, pamiętając jednak o zachowaniu proporcji
jajek,
mąki i
cukru.SKŁADNIKI:6jajek3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego2
jabłkaRozdzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, cały czas ubijając. Pojedynczo dodawać
żółtka i łyżką wsypywać
mąkę i
proszek do pieczenia. Powstałą masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone
jabłka. Wstawić na środkowy poziom piekarnika, piec w temperaturze 150 stopni C przez ok.45 minut, do "suchego patyczka". Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.