Wykonanie
Wiem, że
dynia ma wielu wielbicieli a po tym cieście - dynioserniku, które zrobiłam ostatnio zostanę jej amatorką na długo... Choć sama w sobie czarująco pomarańczowa
dynia, jak dla mnie, nie ma powalającego smaku, to dodatki i połączenia, jak w tym przypadku - bardzo łatwa do przygotowania puszysta masa serowa, sprawiają, że jest bardzo smaczna. Masa dyniowa zyskuję rewelacyjnie na smaku po dodaniu soku z
cytrusów i
bakalii. Lubię eksperymentować i tym razem bardzo miłe zaskoczenie - ciasto pycha. Bardzo polecam!!!


Składniki

kruchy spód (jeśli nie macie ulubionego przepisu na kruche, polecam mój sposób)Masa dyniowa

3 szklanki startej dyni (połówka niedużej dyni)1,5 szklanki startej
marchewki (2 średnie
marchewki)1/2 szklanki
cukru100 g
rodzynek, wcześniej opłukanych na sicie i przelanych wrzątkiem2 budynie
śmietankowe lub 2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanejsok z 1 sporej
cytrynykilka kropel
aromatu pomarańczowego lub starta skórka z
pomarańczy1-2 łyżki
alkoholu do namoczenia osączonych z
wody rodzynek (opcjonalnie)Przygotowanie masy dyniowejPrzepis na filmieWarzywa ścieram na tarce lub w rozdrabniaczu. Na rozgrzaną dużą patelnię wlewam 2-3 łyżki
wody a na środek sypię
cukier. Zanim zacznie się
cukier karmelizować, tylko do koloru jasnego
bursztynu, jeszcze dwa-trzy
razy podlewam kolejne 2 łyżki
wody, która dość szybko paruje, ale skutecznie zabezpiecza brzegi naczynia przed robieniem się skorupki. Dodaję do lekko karmelizowanego
cukru startą
dynię z
marchewką i mieszam dokładnie.
Cukier można dodać bezpośrednio do warzyw bez karmelizacji. Warzywa mieszam i duszę około 2 minut. Zestawiam z ognia i studzę.
Potem dodaję budynie,
rodzynki,
sok z cytryny i dokładnie mieszam.Składniki do masy serowej250 g
serka mascarpone lub białego
twarogu półtłustego4
białka1
żółtko1
budyń śmietankowy lub 1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukruaromatPrzygotowanie masy serowej
Białka ubijam na sztywno. Dodaję połowę ilości
cukru i miksuję jeszcze minutę.W osobnej misie miksuję
ser, jeśli to
twaróg końcówką blendera. Dodaję
żółtko,
budyń, resztę
cukru, aromat i miksuję tylko do połączenia na jednolitą masę. Dodaję niewielką część ubitej piany z
białek i rozrzedzam masę
serową, mieszając delikatnie
łopatką lub dużą łyżką. Po czym dodaję resztę piany i znowu ostrożnie i krótko mieszam na puch.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C na funkcji grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu. Upieczone chłodne kruche ciasto smaruję roztrzepanym
białkiem. Wykładam masę
dyniową. Wyrównuję i wylewam nań puszystą masę
serową. Wyrównuję i wstawiam do piekarnika poniżej środkowej półki na około 40 minut. W razie potrzeby obniżam temperaturę o 10 stopni.Polecam użyć mniejszej formy od mojej (u mnie 24 cm x 36 cm) lub zwiększyć składniki. Warstwy będą wyższe i zdecydowanie efektowniejsze. Moje ciasto ma wysokość około 4 , 5 cm.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika