Wykonanie
W sezonie na świeże
grzyby żurek z ich dodatkiem to rarytas. Kazdy zurek lubi choćby niewielki dodatek wędzonki a w parze z
kurkami sprawdzi się ona idealnie. Naturalnie, inne
grzyby niegorsze, ale
kurki nadzwyczaj dobrze się komponują. Polecam!

Składnikiporcja na 4 osoby4-5 sporych
ziemniakówokoło 1,5 l
wody125 ml barszczu - 0 , 5 szklanki15-20 dag
kurek lub
pieczarek,
borowików10-15 dag wędzonkikopiasta łyżka
śmietany 12%1
cebula1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka świeżych
ziół -
tymianek,
oregano,
bazyliapłaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Obrane, umyte
ziemniaki kroję w kostkę. Gotuję 2-3 minuty, do momentu jak zmiękną. Miksuję na jednolitą masę.2. Do zmiksowanej zupy dodaję umyte pokrojone
kurki i gotuję całość około 4-5 minut. Co jakiś czas mieszam, żeby zupa nie przywierała do dna.3. Na suchą patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę wędzonkę. Po chwili dodaję trochę
masła i posiekaną drobno
cebulę. Kiedy całość się nieco zrumieni, dosypuję
czosnek posiekany ze świeżymi
ziołami i roztarte w dłoniach
zioła prowansalskie. Mieszam i zaraz wyłączam płomień. Dodaję do gotującej się zupy. Barszcz (przepis na barszcz - polecam) mieszam dobrze ze
śmietaną w takim naczyniu, żeby zmieściło się w nim jeszcze trochę gorącej zupy, z którą to mieszam barszcz i wlewam do garnka. Przyprawiam
solą i
pieprzem. Gotowe.Smacznego!Pozdrawiam serdecznie Weronika