ßßß Cookit - przepis na Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia

Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia

nazwa

Wykonanie

W sezonie na świeże grzyby żurek z ich dodatkiem to rarytas. Kazdy zurek lubi choćby niewielki dodatek wędzonki a w parze z kurkami sprawdzi się ona idealnie. Naturalnie, inne grzyby niegorsze, ale kurki nadzwyczaj dobrze się komponują. Polecam!
Składniki
porcja na 4 osoby
4-5 sporych ziemniaków
około 1,5 l wody
125 ml barszczu - 0 , 5 szklanki
15-20 dag kurek lub pieczarek, borowików
10-15 dag wędzonki
kopiasta łyżka śmietany 12%
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżych ziół - tymianek, oregano, bazylia
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Obrane, umyte ziemniaki kroję w kostkę. Gotuję 2-3 minuty, do momentu jak zmiękną. Miksuję na jednolitą masę.
2. Do zmiksowanej zupy dodaję umyte pokrojone kurki i gotuję całość około 4-5 minut. Co jakiś czas mieszam, żeby zupa nie przywierała do dna.
3. Na suchą patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę wędzonkę. Po chwili dodaję trochę masła i posiekaną drobno cebulę. Kiedy całość się nieco zrumieni, dosypuję czosnek posiekany ze świeżymi ziołami i roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Mieszam i zaraz wyłączam płomień. Dodaję do gotującej się zupy. Barszcz (przepis na barszcz - polecam) mieszam dobrze ze śmietaną w takim naczyniu, żeby zmieściło się w nim jeszcze trochę gorącej zupy, z którą to mieszam barszcz i wlewam do garnka. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotowe.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/09/przepis-na-kremowy-zurek-z-grzybami.html