Wykonanie

Chlebuś wyszedł wyjątkowo pyszny, pulchny i wilgotny z orkiszową pełnoziarnistą
mąką,
płatkami owsianymi i oczywiście z
kaszą jaglaną. Ma tylko jedną wadę: znika w mgnieniu oka i to tylko z
masełkiem. Polecam!!!Składniki

2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistejokoło 1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
płatków owsianychokoło 650 ml
wody (razem z
wodą, w której gotuje
kaszę)1 kopiasta łyżeczka
cukruszczypta
ziół prowansalskich2 łyżeczki
oleju2 płaskie łyżeczki
soli4 dag
drożdżyPrzygotowaniePrzepis dostępny także na filmie1. Gotuję
kaszę jaglaną (wcześniej warto ją przepłukać pod bieżącą
wodą) - pół szklanki
kaszy gotujemy w 1,5 szklanki
wody.2.
Płatki owsiane zalewam około 3/4 szklanką gorącej
wody, żeby zmiękły.3. Mieszam na sucho
mąki ze
solą i
przyprawami.4. Dodaję
kaszę i
płatki owsiane (mogą być ciepłe - nawet lepiej). Dodaję jeszcze
olej i w miarę możliwości mieszam dokładnie. Robię dołek po środku mieszaniny i wsypuję pokruszone
drożdże. Posypuję
cukrem i polewam niewielką ilością ciepłej
wody. Po chwili, kiedy
drożdże zaczną pracować, zarabiam ciasto, dolewając tyle
wody, żeby miało nie za luźną ani nie za gęstą konsystencję
ciasta drożdżowego. Wyrabiam około 3 minut. Ciasto można wyrobić robotem grubszymi
łopatkami. Posypuję ciasto niewielką ilością
mąki, by nie przywarło mi do ściereczki, którą je przykrywam. Odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia


5. Ciasto przekładam do wysmarowanej niskiej o grubym spodzie formy, w której ciasto podrasta jeszcze około 30 minut.6. Ciasto tuż przed włożeniem smaruję niewielką ilością
oleju i robię kilka nacięć (tak na wszelki wypadek, żeby nie pękało. Moja forma jest trochę za duża do objętości ciasta, ale jeśli się weźmie pod uwagę, że dodatek
kaszy czyni je kruchym i wilgotnym to wychodzi to na korzyść, gdyż wyższe ciasto trzeba grubiej kroić na kromki. Ta porcja pasuje dobrze do keksówki o wymiarach 30 cm x 10 cm.Wstawiam
chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę w tej temperaturze 30 minut.
Potem obniżam temperaturę na 185 stopni C i dopiekam jeszcze przez około 10 minut. W przypadku wyższego ciasta trzeba doliczyć kilka minut.Chlebuś z jaglanką jest fantastyczny w smaku. Można przyprawić go według uznania - na przykład w sezonie dodać świeże
zioła.Jeśli spodobał Ci się przepis, miło mi będzie, jak go polubiszDziękuję Wszystkim zaglądającym na bloga, za komentarze i polubienia. Polecam mój kanał na You TubePozdrawiam Weronika