Wykonanie

Placek z
jabłkami, szarlotka - według mojej babci i mamy był to zawsze jabłecznik. Zrobiłam go z ochotą, bazując na starym przepisie mamy, bo bardzo lubię chrupiącą skórkę na jego wierzchu. Ciasto jest kruchutkie, pulchne a w połączeniu z podsmażonymi
jabłkami po prostu super. Proste, szybki i pyszne. Polecam...Składniki:

6 średnich
jabłekpół kilograma
mąki pszennej250 gram
masła lub
margarynypół szklanki
cukrukilka łyżek zimnej
wody około 1/6 szklanki2
żółtka1
jajo1 łyżeczka
proszku do pieczeniaotarta
skórka z cytrynyszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu do masy
jabłkowej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej do masy
jabłkowej1-2 łyżeczki
cukru do masy
jabłkowejPrzygotowanie szarlotki1. Do
mąki dodajemy
sól,
proszek do pieczenia i
cukier. Mieszamy na sucho. Dodajemy
masło,
żółtka,
wodę i
jajo. Wyrabiamy krótko, tylko do połączenia i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

2. Umyte
jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka. Kiedy zaczną się gotować, dosypujemy
cynamon i
cukier (
cukru tyle, ile uznamy za stosowne - to zależy od
jabłek) oraz
mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie, jeśli masa z
białek ma dużo soku). Mieszamy dokładnie, zestawiamy z ognia i studzimy.

3. Ciasto dzielę na dwie części - większą na spód i mniejszą na wierzch. Tą ostatnią ponownie chowam do lodówki a spodnią krótko przerabiam i wałkuję na pożądany kształt. U mnie jest to typowa forma na tartę o średnicy około 28 cm, więc staram się uzyskać okrągły placek, który przenoszę na ceramiczną formę (takie formy są rewelacyjne, bo nie trzeba szarlotki z niej wyjmować, co w przypadku blaszanych jest to konieczne, bo reagują z
ciastem, zmieniając jego smak po obrzeżach na niekorzyść. Ciasto zawijam na rantach formy, żeby nie zsuwało się w dół pod wpływem temperatury w piekarniku. Widelcem nakłuwam w kilku miejscach i podpiekam w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.4. Wystudzony spód smaruję roztrzepanym
białkiem i wykładam nań masę
jabłkową. Wyjmuję z lodówki wierzchnią porcję ciasta. Krótko przerabiam i wałkuję okrągły placek tak, by przykrył nadzienie z
jabłek. Sklejam ciasto po brzegach i smaruje roztrzepanym
białkiem. Na koniec posypuję wierzch
trzcinowym cukrem (można go zmieszać z
cukrem waniliowym) i wstawiam do piekarnika na około 30-35 minut. Na dużą prostokątną formę trzeba przygotować ciasto z 3/4 kilograma
mąki, 4-5 jaj, 1,5 paczki
masła (375 gram), nieco większej ilości
cukru, 1,5 łyżeczki pr. do piecz. Do nadzienia trzeba dodać jeszcze około dwóch
jabłek.Polecam przepisy:jabłecznik z
czekoladową kruszonkąnalesniki
drożdżowe z
jabłkaminaleśniki owsiane z
jabłkami