Wykonanie
Przynajmniej raz w sezonie
grzybowym, przy odrobinie szczęścia i dużym wysypie, można zebrać sporo smakowitych
borowików,
maślaków, czy zajączków, choć te ostatnie, przeważnie bywają robaczywe. Mój patent na przechowywanie
grzybów, który od lat się świetnie sprawdza to porcjowanie ugotowanych i wystudzonych
grzybów w pojemniki lub
torebki spożywcze, które wkładam do zamrażalnika. W ciągu miesiąca lub dwóch, mam wyśmienity dodatek do pierogów, pizzy,
makaronu,
ziemniaków...
Grzyby to uniwersalny składnik, wartościowy, choć nielekkostrawny.Najdłużej możemy przechowywać
grzyby suszone, choć najdalej do następnego sezonu.
Grzyby suszymy w temperaturze około 50 stopni C. Niektórzy lubią suszyć na słoneczku, ale często na takich grzybkach siadają muchy, więc osobiście wolę to robić w pomieszczeniach i pod kontrolą. Dobrze wysuszone
grzyby (nie może być na nich pleśni i takie egzemplarze należy natychmiast wyrzucić) wkładamy do sterylnego słoja i szczelnie zamykamy. Z
grzybów można robić kiszonki, przesypując cienkie ich warstwy
solą. Więcej o kiszeniu
grzybów tutaj . Od dłuższego czasu nie robię
przetworów z udziałem
octu spirytusowego, ale jeśli cenicie smak
marynowanych grzybków - oto przepis na
marynowane grzybki: na 1 litr
wody bierzemy tylko 3/4 szklanki
octu 10%, wrzucamy
liść laurowy lub dwa, 2-3 ziarna
ziela angielskiego, 3-4 łyżeczki
cukru (
cukier jest bardzo ważny inaczej
grzybki będą tylko strasznie kwaśne) i płaską łyżeczkę
soli. Zalewę gotujemy około minuty i gorącą zalewamy nieduże
grzybki, wcześniej ugotowane w osolonej wodzie i porządnie osączone. Słoiki zamykamy na gorąco. Pasteryzujemy 15 minut w temperaturze rosołowej, czyli niższej od 100 stopni C. Przewracamy do góry dnem. Kiedy wystygną i są sprawdzone pod względem szczelności, wkładamy do spiżarni w ciemne i chłodne miejsce.
Grzyby do zamrażalnika1. Oczyszczone
grzyby kroimy w drobną kostkę i krótko płuczemy w zimnej bieżącej wodzie.2. Zalewamy
wodą, solimy tak, by smak
soli był zdecydowanie wyczuwalny3. Gotujemy około 15 minut i odcedzamy.4. Wystudzone
grzyby porcjujemy do pojemniczków lub folii, przeznaczonych do żywności i układamy w zamrażalniku. Gotowy produkt można dodawać do
sosów, zup, pizzy, pierogów, naleśników, czy placków...UWAGA: Dzieciom i ludziom w podeszłym wieku nie podajemy
grzybów. Układ pokarmowy u dzieci jest słabo rozwinięty a u osób starszych bywa niewydolny.Polecam sprawdzone przepisy na smakowite dania z
grzybami:pizza tradycyjna z
pieczarkami i
serempierogi z
kapustą i
grzybami super nie tylko na Wigilię
grzyby z
makaronem w sosie
śmietanowymwyśmienite pierogi z
grzybamipyszne placki kartoflane z
grzybami