ßßß
składniki dla 3 osób:250- 300 gr makaronu rurki (są puste w środku - dają dużą objętość dania )2 jajka250 ml śmietany200 g boczku ( nie bardzo tłusty )200 g sera żółtego2 grzyby leśne lub pieczarki1 mała cebulasól, pieprz kolorowy, gałka, majeranekdo dzieła:Makaron ugotować al dente z odrobiną oleju żeby się nie kleił - odcedzić i zostawić w garnku. W międzyczasie zetrzeć ser żółty na tarce. 3/4 startego sera wrzucić do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze wymieszać. Grzyby, boczek i cebulę pokroić w kostkę ( nie za dużą ). Boczek podsmażyć na patelni az puści tłuszcz, dodać do niego cebulkę chwile podsmażyć i na końcu dodać grzyby podsmażając wszystko do zarumienienia. Posmażone produkty dodać do garnka z makaronem i serem i znowu dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem i umieścić w nim makaron z wymieszany z podsmażonymi dodatkami. Do dużego kubka lub miski wbić jajka i wlać śmietanę doprawiając do smaku solą, kolorowym pieprzem, szczyptą gałki i majeranku - całość dobrze wymieszać i zalać nią makaron w naczyniu żaroodpornym. pozostałym serem posypać wierzch i przykryć naczynie. piekarnik nagrać do 180 stopni, umieścić w nim naczynie i piec ok 25 minut ( piekę na termoobiegu ). gotowe :) SMACZNEGO!* opcjonalnie - więcej sera na wierzch ;)