Wykonanie
Zapiekanka makaronowa to mega danie :) proste, szybkie, baaardzo sycące i co najważniejsze - właściwie można ją przygotować z dowolnych składników korzystając z opcji "potrawa na
winie" - czyli co się nawinie myk myk do gara ;) Moja zapiekanka powstała na specjalne życzenie narzeczonego, który uwielbia dania z
boczkiem :) no i ma rację, bo
boczek daje wyjątkowy smak i wyśmienity aromat, więc - o ile nie jest jakoś szczególnie tłusty - warto z nim poeksperymentować.

składniki dla 3 osób:250- 300 gr
makaronu rurki (są puste w środku - dają dużą objętość dania )2
jajka250 ml
śmietany200 g
boczku ( nie bardzo tłusty )200 g
sera żółtego2
grzyby leśne lub
pieczarki1 mała
cebulasól,
pieprz kolorowy, gałka,
majeranekdo dzieła:
Makaron ugotować al dente z odrobiną
oleju żeby się nie kleił - odcedzić i zostawić w garnku. W międzyczasie zetrzeć
ser żółty na tarce. 3/4
startego sera wrzucić do garnka z odcedzonym
makaronem i dobrze wymieszać.
Grzyby,
boczek i
cebulę pokroić w kostkę ( nie za dużą ).
Boczek podsmażyć na patelni az puści tłuszcz, dodać do niego
cebulkę chwile podsmażyć i na końcu dodać
grzyby podsmażając wszystko do zarumienienia. Posmażone produkty dodać do garnka z
makaronem i
serem i znowu dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie
masłem i umieścić w nim
makaron z wymieszany z podsmażonymi dodatkami. Do dużego kubka lub miski wbić
jajka i wlać
śmietanę doprawiając do smaku
solą,
kolorowym pieprzem, szczyptą gałki i
majeranku - całość dobrze wymieszać i zalać nią
makaron w naczyniu żaroodpornym. pozostałym
serem posypać wierzch i przykryć naczynie. piekarnik nagrać do 180 stopni, umieścić w nim naczynie i piec ok 25 minut ( piekę na termoobiegu ). gotowe :) SMACZNEGO!* opcjonalnie - więcej
sera na wierzch ;)