ßßß Cookit - przepis na Krem truskawkowy naturalny najlepszy przepis

Krem truskawkowy naturalny najlepszy przepis

nazwa

Wykonanie

W sezonie letnim warto pokusić się o przygotowanie wartościowego kremu do ciast, na bazie aromatycznych truskawek.
Składniki
2 szklanki umytych i rozdrobnionych truskawek (owoce muszą być ładnie wybarwione i dojrzałe)
około 200 ml wody (jeszcze lepiej użyć około 200 ml soku z truskawek - krem będzie intensywniejszy i bardziej aromatyczny)
4-5 łyżek cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250 gram prawdziwego i sprawdzonego masła
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie - ja dodaję, bo jego niewielka ilość sprawia, że smak kremu jest nieporównywalnie lepszy)
2 łyżki soku z cytryny (w przypadku, gdy krem nie jest dostatecznie kwaskowy)
Przygotowanie kremu truskawkowego
Truskawki wrzucamy do rondla, dodajemy cukier zaraz na początku - to ważne - cukier utrwala kolor i smak. Dodajemy do nich niewielką ilość wody lub soku truskawkowego a w pozostałym płynie dobrze rozcieramy mąki na gładką masę. Truskawki podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i pozwalamy im delikatnie pyrkać, maksymalnie, przez pół minuty i wlewamy rozrobione mąki, mieszając przy tym energicznie. Zestawiamy z ognia gęsty truskawkowy kisiel i czekamy aż ostygnie.
W misie miksujemy masło dotąd, aż wyraźnie zbieleje i zaczynamy dodawać w odstępach, po jednej łyżce truskawkowy kisiel, cały czas przy tym, pracując robotem. Na koniec przyprawiamy krem spirytusem lub sokiem z cytryny i krótko miksujemy. Krem truskawkowy dostępny także na filmie .
Zobacz także sprawdzone przepisy na:
krem budyniowy klasyczny
krem budyniowy bez mleka
krem czekoladowy
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/naturalny-krem-truskawkowy-ze-swiezych.html