Wykonanie
W sezonie letnim warto pokusić się o przygotowanie wartościowego kremu do ciast, na bazie aromatycznych
truskawek.Składniki2 szklanki umytych i rozdrobnionych
truskawek (
owoce muszą być ładnie wybarwione i dojrzałe)około 200 ml
wody (jeszcze lepiej użyć około 200 ml soku z
truskawek - krem będzie intensywniejszy i bardziej aromatyczny)4-5 łyżek
cukru1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżka
mąki pszennej250 gram prawdziwego i sprawdzonego
masła1 łyżka
spirytusu (opcjonalnie - ja dodaję, bo jego niewielka ilość sprawia, że smak kremu jest nieporównywalnie lepszy)2 łyżki
soku z cytryny (w przypadku, gdy krem nie jest dostatecznie kwaskowy)Przygotowanie kremu
truskawkowegoTruskawki wrzucamy do rondla, dodajemy
cukier zaraz na początku - to ważne -
cukier utrwala kolor i smak. Dodajemy do nich niewielką ilość
wody lub
soku truskawkowego a w pozostałym płynie dobrze rozcieramy
mąki na gładką masę.
Truskawki podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Kiedy zaczną się gotować, zmniejszamy płomień i pozwalamy im delikatnie pyrkać, maksymalnie, przez pół minuty i wlewamy rozrobione
mąki, mieszając przy tym energicznie. Zestawiamy z ognia gęsty
truskawkowy kisiel i czekamy aż ostygnie.W misie miksujemy
masło dotąd, aż wyraźnie zbieleje i zaczynamy dodawać w odstępach, po jednej łyżce
truskawkowy kisiel, cały czas przy tym, pracując robotem. Na koniec przyprawiamy krem
spirytusem lub
sokiem z cytryny i krótko miksujemy. Krem
truskawkowy dostępny także na filmie .Zobacz także sprawdzone przepisy na:krem budyniowy klasycznykrem budyniowy bez
mlekakrem czekoladowy