ßßß

Składniki: na ok 40 małych grzanekdwie długie bagietki (pszenne lub pełnoziarniste) pokrojone w ukośne kromki (mi z każdej wychodzi po ok 20 sztuk)dwa filety z kurydwie kulki mozzarelliświeża rukoladuża garść liści bazyliikilka łyżek sosu sojowegoczarny pieprzząbek czosnkuszczypta solioliwaPrzygotowanie:Filety z kury umyj, osusz, ułóż w naczyniu do pieczenia i zalej sosem sojowym oraz szczodrze posyp pieprzem. Niech się pomarynuje przez ok godzinę. Odwracaj co jakiś czas. Następnie upiecz mięso w temp. 180 stopni pod przykryciem. Po upieczeniu wyjmij i zanim pokroisz na cienkie plasterki odłóż do całkowitego ostygnięcia inaczej mięso będzie się bardzo rozpadać.W moździerzu utrzyj czosnek z solą a po uzyskaniu czosnkowej pasty dołóż listki bazylii i ucieraj aż się dobrze połączą z czosnkiem. Dolej stopniowo ok 1/3 szklanki oliwy i dokładnie wymieszaj.Pokrojone kromki bagietki opiecz na suchej patelni, piekarniku lub tosterze aby lekko się zrumieniły.Mozzarellę pokrój w cienki plasterki a pomidory w drobną kostkę. Rukolę umyj i dokładnie osusz.Każdą grzankę posmaruj bazyliową pastą, ułóż na niej kilka listków rukoli, plaster mięsa i mozzarelli i posyp pomidorami. Gotowe! Smacznego:)
