Wykonanie
Dzisiaj będzie krótko i na temat;) Wczoraj skończyłam pracę po północy, wstałam o piątej a przede mną kolejny ciężki dzień. W następnym
poście trochę Wam poopowiadam a teraz zapraszam na najlepsze pierogi z
mięsem jakie jedliście;)


Ciasto:według TEGO przepisumożecie zrobić nawet podwójną porcję a to co zostanie zamrozić:)Składniki na farsz:1 kg
łopatki wieprzowej3 średnie
marchewki2 małe
pietruszki1 mały
seler1 duży ząbek
czosnku1 mała
cebula opieczona nad palnikiem1 mały
pornać
selera i
pietruszkiłyżeczka ziaren
czarnego pieprzu6 łyżek
sosu sojowego* dodatkowo do farszu jedna duża
cebula drobno pokrojona i zrumieniona na
maśle.Przygotowanie:
Mięso pokrój na kilka części, żeby szybciej się ugotowało. Nastaw duży garnek
wody i włóż do niej
mięso. Gotuj na średnim ogniu zbierając co jakiś czas "szum" powstały na powierzchni.Jak
woda się nieco wyklaruje dołóż pozostałe składniki i zmniejsz gaz na minimum. Przykryj pokrywką i gotuj tak długo aż
mięso będzie się rozpadać (ok 1,5 h).Wyjmij
mięso aby nieco przestygło, odcedź
bulion aby został sam płyn bez warzyw.
Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Wystarczy raz.Do
mięsa dodaj zrumienioną na
maśle cebulkę i 2 chochelki
bulionu. Wymieszaj i jeśli
mięso jeszcze się nie ''klei'' dodaj nieco więcej
bulionu. Dopraw do smaku
pieprzem i
sosem sojowym.Ciasto rozwałkuj dość cienko i wytnij
okręgi odpowiedniej dla siebie wielkości. Na każdy tak wycięty placuszek nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi aby w trakcie gotowania pierogi się nie rozpadły.Gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawaj z
cebulką zrumienioną na
maśle. Smacznego!:)
