ßßß Cookit - przepis na Consomme, czyli bardzo klarowny bulion.

Consomme, czyli bardzo klarowny bulion.

nazwa

Wykonanie

Consomme to klasyka kuchni francuskiej i choć nie porywa swoim wyglądem to z całą pewnością nadrabia smakiem, dlatego polecam przygotować je choć raz. Jeden jedyny (daję gwarancję, że na jednym razie się nie skończy) ponieważ warto od czasu do czasu zwolnić tempo życia i zatrzymać się z myślami choćby nad garnkiem z bulionem, który z każda minutą gotowania staje się coraz bardziej przejrzysty, czysty, idealnie klarowny. Ja robiłam już kilka podejść do tego bulionu ale do tej pory zawsze kończyło się tylko na chęciach;) Niedawno jednak oglądałam program Jacques Pepin, w którym przygotowywał między innymi właśnie consomme i przekonałam się, że nie jest to takie trudne jak mi się wydawało, a jedyne czego należy od siebie wymagać przy jego przygotowaniu, to cierpliwość. Tak, ten przepis zdecydowanie - podobnie jak risotto - uczy cierpliwości. Pozwala uspokoić goniące myśli o tym co jutro w pracy do zrobienia, że prania pełen kosz, że zima a przecież miałam zacząć biegać i teraz mój strój, po raz kolejny, wymaga dodatkowych zakupów w postaci bluzy polarowej itd itp;)
Miałam pewne obawy ale okazały się zupełnie niepotrzebne. Wszystko poszło gładko, w rezultacie czego, otrzymałam piękny złocisty, niesamowicie klarowny i aromatyczny bulion. Doprawiłam go jedynie sosem sojowym. Nic więcej nie było potrzebne bo aromaty w bulionie drobiowym, którego użyłam jako podstawy w zupełności wystarczyły.
Przepis ten może nie należy do najtańszych ale niech Was to nie zrazi, przecież nie musicie gotować go co tydzień, a np. na wyjątkowe okazje. Poza tym świetnie nadaje się do mrożenia. Ja to czego nie zużyłam do innych potraw wlałam do pojemników na kostki lodu i zapakowałam do zamrażarki:) Co do podania to pozostawiam to Waszej wyobraźni. Ja podawałam z gruzińskimi pierogami, z kurczakiem gotowanym i warzywami, możecie też podać je z omletem, lub grzybami, albo wykorzystać do innych potraw. Nadaje się do jedzenia na gorąco i na zimno. A długo schłodzony w lodówce zamieni się w galaretkę, którą możecie nałożyć na wierzchu porcji pieczonego kurczaka tuż przed podaniem gościom:) Opcji jest nieskończenie wiele!
Ja w tym tygodniu będę miała dla Was jeszcze 3 przepisy z wykorzystaniem consomme więc gotujcie i bądźcie w pogotowiu;)
Składniki:
2 litry bulionu drobiowego
dwie średnie marchewki
1 średnia pietruszka
biała część niedużego pora
jedna mała cebula
0,5 kg mielonej wołowiny
białko 3 jaj (rozm. M)
sos sojowy do wykończenia gotowego consomme
Przygotowanie:
Obrane i umyte warzywa pokrójcie w kostkę (marchew, pietruszka, cebula) a pora wzdłuż na 4 części i na cienkie plasterki.
W garnku dokładnie wymieszajcie mięso mielone z pokrojonymi warzywami i białkami jaj.
Zalejcie całość zimnym bulionem i wstawcie na średni gaz. Mieszajcie od czasu do czasu aby mięso i warzywa nie przywarły do dna garnka. Jak całość się zagotuje a na wierzchu powstanie coś jakby kożuch z mięsa warzywa i białek, natychmiast zmniejszcie gaz do prawie minimum i pod żadnym pozorem już nie mieszajcie!
Na środku tego kożucha zróbcie mały otwór i chochlą nabierajcie przez niego bulion, po czym przelewajcie go po ścianach garnka. Zobaczycie jak bulion staje się coraz bardziej przejrzysty.
Powinien się tak gotować ok 50 minut.
Po tym czasie wyłącz gaz i przelej bulion przez dosyć gęste sitko wyłożone papierowym ręcznikiem aby oddzielić od niego mięso z warzywami i wszelkie pozostałe "nieczystości". Jeśli bulion nie jest idealnie czysty, powtórz tę czynność. Mięso z warzywami należy wyrzucić a bulion doprawić sosem sojowym do smaku. Gotowe!
I co było trudno?:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2014/01/consomme-czyli-bardzo-klarowny-bulion.html