ßßß Cookit - przepis na Makaron z suszonymi pomidorami, dojrzewającą szynką i ruccolą.

Makaron z suszonymi pomidorami, dojrzewającą szynką i ruccolą.

nazwa

Wykonanie

Obiad przygotowany w ok 10 minut - nie licząc czasu gotowania makaronu - to jest to, czego mi potrzeba po całym dniu pracy. A takie przepisy cieszą mnie najbardziej. Zaledwie 5 składników wystarczy, aby wyczarować coś pysznego. Do tego lampka białego schłodzonego wina i wieczorny relaks gotowy...no może jeszcze tylko jakieś mięciutkie Mrrruczando z różowym noskiem na kolanach;)
To tyle we wstępie, gdyż moją głowę zaprząta wieczorna wizyta bardzo bliskiej memu sercu osóbki i jej połówki:) Wyściskam, wycałuję i plotkom końca nie będzie! A Wam moi mili, życzę smacznego oraz dnia pięknego:)
Składniki: na 2 porcje
4 gniazdka pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
4 plastry dojrzewającej szynki
3 połówki suszonych pomidorów z zalewy
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
szklanka ruccoli
dwie łyżki oliwy do smażenia
sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotujcie makaron w osolonej wodzie - al dente oczywiście:)
Pod koniec gotowania makaronu rozgrzejcie na patelni oliwę i wrzućcie, pokrojone na kawałki dowolnej wielkości, szynkę oraz pomidory. Smażcie przez chwilę aby szynka się nieco zrumieniła po czym wlejcie śmietankę. Doprawcie solą i pieprzem.
Jak śmietanka zacznie gęstnieć dodajcie ugotowany makaron i wymieszajcie całość. Śmietany powinno być tyle aby makaron był nią jedynie "oblepiony" a nie w niej pływał. Przełóżcie porcje na talerze i na wierzch ułóżcie ruccolę. Skropcie całość bardzo dobrej jakości oliwą z oliwek i posypcie odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Opcjonalnie możecie dodać na wierz kilka wiórek parmezanu.
* Zasłyszane u Jamiego O. - nie płuczemy makaronu zimną wodą po ugotowaniu. Robiąc to, spłukujemy z makaronu całą skrobię, przez co sos zamiast ładnie kleić się do niego, zostaje na dnie talerza.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/06/makaron-z-suszonymi-pomidorami.html