Wykonanie
Obiad przygotowany w ok 10 minut - nie licząc czasu gotowania
makaronu - to jest to, czego mi potrzeba po całym dniu pracy. A takie przepisy cieszą mnie najbardziej. Zaledwie 5 składników wystarczy, aby wyczarować coś pysznego. Do tego lampka białego schłodzonego
wina i wieczorny relaks gotowy...no może jeszcze tylko jakieś mięciutkie Mrrruczando z różowym noskiem na kolanach;)To tyle we wstępie, gdyż moją głowę zaprząta wieczorna wizyta bardzo bliskiej memu
sercu osóbki i jej połówki:) Wyściskam, wycałuję i plotkom końca nie będzie! A Wam moi mili, życzę smacznego oraz dnia pięknego:)



Składniki: na 2 porcje4 gniazdka pełnoziarnistego
makaronu tagliatelle4 plastry
dojrzewającej szynki3 połówki
suszonych pomidorów z zalewy3/4 szklanki słodkiej
śmietanki 18%szklanka ruccolidwie łyżki
oliwy do smażenia
sól, świeżo mielony
czarny pieprz do smakuPrzygotowanie:Ugotujcie
makaron w osolonej wodzie - al dente oczywiście:)Pod koniec gotowania
makaronu rozgrzejcie na patelni
oliwę i wrzućcie, pokrojone na kawałki dowolnej wielkości,
szynkę oraz
pomidory. Smażcie przez chwilę aby
szynka się nieco zrumieniła po czym wlejcie
śmietankę. Doprawcie
solą i
pieprzem.Jak
śmietanka zacznie gęstnieć dodajcie ugotowany
makaron i wymieszajcie całość.
Śmietany powinno być tyle aby
makaron był nią jedynie "oblepiony" a nie w niej pływał. Przełóżcie porcje na talerze i na wierzch ułóżcie ruccolę.
Skropcie całość bardzo dobrej jakości
oliwą z oliwek i posypcie odrobiną świeżo mielonego
pieprzu.Opcjonalnie możecie dodać na wierz kilka wiórek
parmezanu.* Zasłyszane u Jamiego O. - nie płuczemy
makaronu zimną
wodą po ugotowaniu. Robiąc to, spłukujemy z
makaronu całą
skrobię, przez co sos zamiast ładnie kleić się do niego, zostaje na dnie talerza.
