Wykonanie
W taki hmmm... upalny(?) dzień, nie ma co się zajadać ciężkimi
mięsami,
ziemniakami czy
makaronem. Mi w zupełności wystarczy np. taka
sałatka z
szynką serrano i ew.
bagietką na przekąskę lub pieczoną
rybką zamiast
szynki jeśli miałby to być obiad. Mniam!Ps. Zaczynamy planować pakowanie mieszkania....z końcem maja żegnamy się z centrum i wynosimy na
Bemowo, gdzie w końcu zaznam w nocy ciszy i spokoju, gdzie wychodząc na balkon
będę miała przed oczyma piękną zieleń drzew a nie zatłoczone Al. Jerozolimskie, gdzie niestety już nie będzie do domu tak blisko po imprezie jak dotychczas, ale gdzie na pewno będzie Nam się dobrze mieszkało:)
Składniki:1/3 pęczka
szparagów100 g słodkiego
ziemniaka1/2
czerwonej cebuli4-5 łyżek dobrej
oliwy3-4 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprzopcjonalnie listki świeżej
miętyDo podania:
dojrzewajaca szynka,
bagietka, grzanki.Przygotowanie:
Szparagi umyjcie i osuszcie, po czym pozbądźcie się ich zdrewniałej części w sposób, jaki opisałam w poprzednim
poście. Następnie pokrójcie je w długie cieniutkie paski (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw) pozostawiając w całości same ich czubki.Słodkiego
ziemniaka obierzcie i pokrójcie w słomkę, nożem albo tak jak ja, używając do tego obieraczki do
cytrusów.
Cebulę pokrójcie w cienkie piórka.
Sok z cytryny wymieszajcie z
solą i
pieprzem. Jak
sól się rozpuści to bardzo wolnym strumieniem, cały czas mieszając, dolewajcie
oliwę aż powstanie jednolita emulsja. W razie upodobań dodajcie więcej
oliwy lub
soku z cytryny, pamiętając poradę Jamiego Olivera, że dresing powinien być nieco zbyt kwaśny i słony, gdyż po dodaniu do warzyw straci na swej mocy.
Sałatkę wymieszajcie z dresingiem tuż przed podaniem, żeby warzywa nie straciły chrupkości.