ßßß Cookit - przepis na Pizza ze szparagami i serem camembert

Pizza ze szparagami i serem camembert

nazwa

Wykonanie

Kolejna meczowa przekąska. Tym razem biało-zielona. Na wspomnienie jej smaku cieknie mi ślinka. Chyba muszę to powtórzyć;) Nie ma co ukrywać, że chęć na te mniej zdrowe potrawy zasiewa w naszych głowach ziarno "zła", które niezwykle szybko kiełkuje i cichutko namawia na kolejne i kolejne porcje;) Ale cóż zrobić jak to takie pyszne! Co prawda moja pizza tłuszczem nie ocieka, jednak ser i pszenne ciasto swoje kalorie mają. Ale kto by się tym przejmował. Raz na jakiś czas można a nawet trzeba! Potem wystarczy tylko spędzić kilka godzin na siłowni i nawet nie poczujecie tych kalorii;)))
Składniki:
Ciasto przygotujcie jak tutaj .
Dodatki:
kilka zielonych szparagów
kilka gałązek tymianku
garsć liści bazylii
garść liści rucoli
3 ząbki czosnku
jeden cały camembert
dwie łyżki masła
oliwa
Przygotowanie:
Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Przygotujcie ciasto tak, jak w poprzednim poście o pizzy. Cebulę pokrójcie na cienkie plastry i podduście na maśle aż zmięknie i lekko się zrumieni.
Odłamcie ze szparagów zdrewniałe końcówki. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie dwa rozgniecione, ale nie obrane ząbki czosnku (mają jedynie nadać oliwie czosnkowego aromatu) i podsmażcie lekko szparagi. Powinny odrobinę zmięknąć. Osączcie szparagi na papierowym ręczniku i pokrójcie je wzdłuż na pół. Teraz wystarczy przygotowany spód na pizzę posmarować oliwą wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku i ułożyć na nim szparagi, cebulkę i ser pokrojony w plastry. Posypać listkami bazylii, tymianku i rucoli i wstawić do piekarnika. Smacznego:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/06/pizza-ze-szparagami-i-serem-camembert.html