Wykonanie

Bardzo często kupuję całe opakowanie
pieczarek, nawet kiedy potrzebuję tylko kilka sztuk, a co z resztą? Zazwyczaj niestety się psuły. Tym razem nie chciałem do tego dopuścić, więc wpadłem na pomysł aby zrobić na szybko krem z
pieczarek . Kawałek
kurczaka miałem,
włoszczyznę mrożoną również więc zabrałem się do roboty. Krem ten nie jest jakiś super ekstra, ale jest dobrym pomysłem na wykorzystanie
pieczarek.

Składniki :- ok. 30 dkg
pieczarek- 1 średnia
cebula- 1 l
bulionu drobiowego-
jogurt naturalny bądź
śmietana-
włoszczyzna świeża bądź mrożona-
sól,
pieprz
Przygotowanie :1.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.2.
Pieczarki myjemy i drobno siekamy.3. Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy
włoszczyznę i podgrzewamy.4. Na patelni rozgrzewamy
olej, szklimy
cebulkę, następnie dodajemy pokrojone
pieczarki. Czekamy aż
woda wyparuje i podlewamy jeszcze
olejem, aby nabrały złocistego koloru.5. Wrzucamy tak przygotowane
pieczarki do
wywaru6. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut.7. Przy pomocy blendera wszystko przerabiamy na pakę i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.8. Krem można podawać z grzankami i zabielony
śmietaną, bądź w wersji light -
jogurtem naturalnym.S M A C Z N E G O ! ! !