Wykonanie
Przed świętami w domu robiony był bigos. Bigos, z dodatkiem
żeberek. Uwielbiam to
mięso, więc od ponad miesiąca smak
żeberek za mną chodził, aż w końcu musiałem je zrobić.Kiedyś jadłem
żeberka w sosie
miodowo-
musztardowym, więc pomyślałem, że to będzie dobry pomysł na smaczny obiad. Żeby
mięso było soczyste, ugotowałem je najpierw w wodzie z warzywami, a z powstałego
wywaru zrobiłem kapuśniak .
Składniki :- 1,6 kg
żeberek- 3
marchewki-
liść laurowy-
ziele angielskie-
sól-
pieprz ziarnistyMarynata- 5 łyżek
miodu- 5 łyżek
musztardy- sok z jednej
cytryny- 4 łyżki
oleju roślinnego- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki grubo zmielonego
czarnego pieprzuPrzygotowanie :1.
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.2.
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części.3. Do garnka wlewamy ciepłą
wodę, wrzucamy
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
marchewki i
żeberka.4. Całość gotujemy do momentu, aż
żeberka będą miękkie.5.
Żeberka wyjmujemy z
wody i odstawiamy do ostygnięcia.6. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.7. Wszystkie składniki:
miód,
musztardę,
sok z cytryny,
olej i
sól dokładnie mieszamy w miseczce.
8. Ostudzone
żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.9. Zamarynowane
mięso odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.11. Wyjmujemy przyprawione
mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby
żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.S M A C Z N E G O ! ! !