ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA W MIODZIE Z ROZMARYNEM

ŻEBERKA W MIODZIE Z ROZMARYNEM

nazwa

Wykonanie

Żeberka wieprzowe można robić na wiele sposobów. Pieczone w miodzie i z rozmarynem smakują wybornie. Podałam je ostatnio na obiad z pieczonymi ziemniakami i taratorem . Wszystkim smakowało!
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 4/2011.
Składniki :
1 kg młodych żeberek (paski)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu
1 łyżka musztardy
1 płaska łyzeczka suszonego rozmarynu
4 łyżki oleju
sól, pieprz cytrynowy do smaku
Wykonanie :
Żeberka myjemy, dzielimy na porcje po 2 kostki. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Sok z cytryny ucieramy z miodem i musztardą, dodajemy suszony rozmaryn i 2 łyżki oleju. Marynatą smarujemy żeberka i odstawiamy na 10 minut ( u mnie ok. 2 godziny). Do żaroodpornego naczynia wlewamy pozostałe 2 łyżki oleju, wkładamy żeberka wraz z pokrywającą je marynatą, skrapiamy ciepłą wodą. Naczynie przykrywamy. Pieczemy 60 - 70 minut w temp. 180°C, skrapiając co jakiś czas ciepłą wodą wraz z wytwarzającym się sosem.
W kuchni na wesoło :
Kowalski posprzeczał się z żoną. Gdy wrócił z pracy do domu, zastał na stole kartkę:
"Obiad w książce kucharskiej na stronie 142, kolacja na stronie 273"
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/08/ZEBERKA-W-MIODZIE-Z-ROZMARYNEM.html