Wykonanie
Oto zestaw, który wykonałam na zamówienie, dla przyjaciela. Stał się najsłodszym prezentem rocznicowym jaki można było sobie wyobrazić. Całość spakowałam w skrzyneczkę (na
wino). Później nie pozostało mi nic innego jak podzielić się
słodyczą i życzyć wszystkiego najlepszego!Ps. Moim osobistym faworytem jest pralinka kokosowa, jednak zdania są podzielone. Najlepiej
mieć je wszystkie ;-)Pralinki
kokosowe: ( ok. 30 sztuk)250 g
wiórków kokosowych,100 g
cukru pudru,100 g
mleka w proszku,150 g
białej czekolady,200 ml
śmietanki kremówki,
Śmietankę zagotować wraz z
cukrem, dodać
cukier,
masło i
czekoladę , odstawić do ostygnięcia, włożyć do zamrażarki.Gdy masa się schłodzi formować kulki, obtoczyć w wiórkach
kokosowych.
Czekoladki mleczne: ( ok. 15 sztuk)50 g
masła kakaowego,50 g
cukru pudru,3 łyżki
kakao ( 18 g)3 łyżki
mleka w proszkuszczypta
soliW kąpieli parowej rozpuścić
masło kakaowe, dodać
kakao,
cukier,
mleko i szczyptę
soli. Całość przelać do foremek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladowe trufle jasne: (ok. 18 sztuk)125 g
serka mascarpone,łyżeczka ekstraktu z
wanilii,150 g
mlecznej czekolady,6 łyżek
cukru pudru,opcjonalnie trochę
śmietanki kremówkiRozpuścić
czekoladę w kąpieli parowej, odstawić. Resztę składników zmieszać ze sobą, połączyć z
czekoladą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę kremówki. Odstawić do lodówki. Formować kulki.Można ozdobić wierzch roztopioną
białą czekoladą ( ja dodatkowo opruszyłam
kakaem).
Czekoladowe trufle ciemne: (ok. 20 sztuk)80 g
masła,3 łyżki ciemnego
rumu,łyżka
miodu,łyżka
kakao,6-8 łyżek
śmietanki kremówki,150 g ciemnej
czekolady min.70%,
kakao do obtoczeniaRozpuścić
czekoladę w kąpieli parowej, odstawić. W osobnej misce połączyć resztę składników, dodać
czekoladę. Formować kulki za pomocą łyżeczki, od razu obtaczać w
kakao.Smacznego!