ßßß Cookit - przepis na Muffiny bananowe z suszonymi figami i gorzką czekoladą

Muffiny bananowe z suszonymi figami i gorzką czekoladą

nazwa

Wykonanie

Tym razem bez słowa wstępu. A przynajmniej dłuższego. W dzisiejszym odcinku wystąpią babeczki z bananowej miazgi ;)
Muffiny przygotowałam na bazie przepisu na muffiny bananowe Nigelli Lawson, której programy kulinarne zaliczam do grona ulubionych :)
Składniki:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
250 g pełnoziarnistej mąki pszennej (dałam troszkę mniej i dodatkowo 4 łyżki otrębów pszennych)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek miodu naturalnego
4 duże suszone figi
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej (można ją zastąpić groszkami czekoladowymi)
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
Przygotowanie:
Figi pokroić w paseczki, a potem na mniejsze kawałeczki. To samo uczynić z połową tabliczki czekolady.
Banany opłukać, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem. Można je skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały (będą chwilkę stały w misce, poza tym z cytryną pięknie pachną). Do bananów wrzucić kawałeczki fig.
W osobnym naczyniu ubić jajka, potem dodać olej i płynny miód.
W innym naczyniu zmieszać suche składniki: mąkę, otręby, sodę i proszek do pieczenia. Następnie powoli wsypywać zawartość miski do naczynia z jajkami i olejem, ciągle mieszając całość mikserem. Gdy składniki już się połączą, dodać do nich rozgniecione banany z figami oraz kawałeczki czekolady, a następnie powoli i delikatnie wymieszać.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180 stopni. Foremki wypełniać masą do ok. 3/4 wysokości (nie więcej). Muffiny piec przez 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/01/muffiny-bananowe-z-suszonymi-figami-i.html