ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie ciastek:

Przygotowanie ciastek:

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pyszne ciastka przywędrował do mnie od znajomej mojej mamy, która przyrządza je na święta co roku. Moja rodzicielka po ich spróbowaniu stwierdziła, że i w naszym domu nie może ich zabraknąć podczas tegorocznych świąt. Same ciastka wydają się niezbyt słodkie w przeciwieństwie do wypełniającego je kremu, ale razem stanowią idealne połączenie.
Do wypieku tych ciastek potrzebne są specjalne foremki w kształcie łupin orzechów. Najlepiej mieć ich co najmniej 30 sztuk (miałam pożyczone 20 foremek od wspominanej wcześniej pani, ale dokupię je, gdy tylko dowiozą je do miejscowego sklepu). Jeśli ktoś nie ma "orzeszkowych" foremek, to z powodzeniem mogą być też inne (np. w kształcie serduszek albo wystarczy nawet zwykła szklanka tzw. literatka).
Jednego jestem pewna - lepiej się je przyrządza w dwie osoby :) Ich przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale efekt cieszy i oko, i nos (przyjemnie pachną), i - co najważniejsze - kubki smakowe.
Składniki na ciastka:
600 g mąki pszennej
400 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
2 płaskie łyżki kakao
2 jajka
Składniki na krem krówkowo-orzechowy:
1 mała puszka masy krówkowej (użyłam masy o smaku orzechowym)
1 miękka margaryna
zmielone orzechy włoskie (wg uznania - posiekałam w robocie kuchennym 5 garści orzechów)
Do mąki dodać cukier i kakao, wymieszać.
Do suchych składników dodać miękkie masło oraz jajka. Wszystko razem dokładnie zagnieść.
Foremki lekko natłuścić olejem przed przygotowaniem pierwszej partii ciasteczek (później już nie trzeba, ponieważ ciastka łatwo się od nich odczepiają). Z wyrobionego ciasta odrywać kawałeczki i wkładać do foremek (ok. 1/2 łyżeczki ciasta na foremkę), przy czym ciasto należy ugniatać palcem tak, by utworzyć zagłębienie na krem (by przypominało łupinę orzecha). Foremki ustawiać na metalowej blasze będącej standardowym wyposażeniem każdego piekarnika.
Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut (z termoobiegiem).
Aby przygotować krem do ciastek, należy w misce utrzeć razem masę krówkową, margarynę i zmielone orzechy.
Upieczone ciastka delikatnie wykładać z foremek (wystarczy przechylić foremkę, a gdyby ciastko nie chciało wypaść, to lekko ją uderzyć). Gdy przestygną, nakładać do nich krem i łączyć za jego pomocą ze sobą ciasteczkowe łupiny.
Gotowe ciastka wkładałam do plastikowego pojemnika. Gdy cały już się zapełnił, postawiłam je w chłodnym miejscu w domu, gdzie ciastka mogły się dobrze scalić z kremem :) Z dala od ciekawskich oczu domowych łasuchów .
Smaczności! :)
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/12/ciastka-orzeszki-z-kremem-krowkowo.html