ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z figami

Ciasto bananowe z figami

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam, że z kuchni zaczynają znikać banany, musiałam zacząć szybko działać... Co by tu zrobić z bananami? Hmmm... Myślałam o naleśnikach, ale było już po obiedzie, więc na to troszkę za późno... A może by tak bananowiec? Zanim doszło co do czego zostały mi 2 banany :/ Nie zraziłam się jednak, zawzięłam się, zakasałam rękawy i przystąpiłam do przyrządzania ciasta (przepis zaczerpnęłam z bloga NaZapiecku i trochę zmieniłam). Zrobienie takiego ciasta nie jest wcale ani czaso-, ani pracochłonne, naprawdę :) Więcej czasu zajęło mi krojenie klejących się do noża fig niż przygotowanie pozostałej części ciasta ;) Dlatego też najlepiej figami zająć się wcześniej.
Składniki:
3-4 dojrzałe banany
3 figi suszone
1-2 jajka
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1,5 szklanki)
100 g cukru (0,5 szklanki)
100 g miękkiego masła/margaryny
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki płatków żytnich (lubię takie dodatki do chrupania w cieście. Doskonale nadadzą się też orzechy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (ale bez też jest smaczne :) Jeśli akurat nie masz, to może być przyprawa do piernika)
Przygotowanie:
Obrane banany rozgnieść widelcem. Figi pokroić na kawałeczki (wielkości małych rodzynek) i dodać do bananów. Następnie do miski dodać jajka, cukier, masło/margarynę i wszystko wymieszać (można ręcznie, bez użycia miksera).
W drugiej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i płatkami żytnimi. Potem wsypać jej zawartość do miski z "mokrymi" składnikami i wszystko wymieszać.
Jak masa będzie już gęsta, to połączyć ją z jogurtem naturalnym.
Masę przelać do formy tzw. "keksówki" (lub do pieczenia chleba, jak w moim przypadku ;)) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 1 godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/11/ciasto-bananowe-z-figami.html