Uwielbiam kombinować ze smakami, łączyć dodawać, odejmować, dosypywać i próbować. Tym razem wpadłam na pomysł upieczenia owsianej gruszotki ;-) czyli ciasta z gruszkami. Ale żeby nie było zbyt banalnie połączyłam gruszki ,żurawinę i cynamon w parę z mąką owsianą. Co wyszło-pyszne bardzo aromatyczne wilgotne ciasto jesienne. Proporcję podaję na tortownice o średnicy 22 cm. Mąkę owsianą możecie zastąpić pszenną lub tak jak ja w proporcjach pół na pół.kostka masła3 jajka1 łyża kwaśnej śmietany180 g mąki pszennej180 g mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane)150 g cukru brązowego1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonupół łyżeczki imbiruszczypta zmielonych goździków i gałki muszkatołowej(przyprawy możecie zastąpić gotową przyprawą do piernika w ilości ok 2 pełne łyżeczki)dwie garście suszonej żurawiny4 gruszkiKruszonka owsianapół kostki masła100 gram cukru80 g mąki pszennej2 łyżki płatków owsianychMasło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po jednym jajku i łączymy składniki. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.3 gruszki obieramy i kroimy w kostkę i razem z żurawiną dodajemy do ciasta Mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej foremki. Na wierzch układamy pokrojoną w paski ostatnią gruszkę, i posypujemy owsianą kruszonką. Pieczemy 175 st ok 45 min.