Wykonanie
Kilka
razy podziwiałam to ciasto na obrazku, i w końcu nadszedł ten moment, że postanowiłam -ROBIĘ!!! Przepis znalazłam w magazynie Kuchnia. Byłam pewna ,że krem będzie bajecznie pyszny więc przygotowałam go więcej i rozlałam do pucharków.Niebo w gębie i do tego bardzo efektowne ;-). Nie bójcie się nie jest to tak trudne na jakie wygląda. Podaję oryginalny przepis.
Biszkopt4
jajka200 g
cukru pudru + 2 łyżki1/4 szklanki
wodyszczypta
soli200 g
mąkiok. 170 g
dżemu truskawkowegoNadzienie450 g
truskawek4-5 łyżeczek
żelatyny250 g
białego serka100 g
cukru pudru200 g
śmietanki 30-36%Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ucieramy
żółtka z
cukrem i
wodą. W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Pod koniec dodajemy 2 łyżki
cukru. Przekładamy
białka do
żółtek i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec przesiewamy do
jajek mąkę i ostrożnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 10 minut, aż
biszkopt się zrumieni. Wyjmujemy go z pieca i odstawiamy na 5 minut. Z tej strony, gdzie był papier do pieczenia, nakładamy
dżem. Zwijamy
biszkopt w roladę i odstawiamy, aż wystygnie.
Potem kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm i wykładamy nimi miskę o pojemności ok. 1,5 l.
Truskawki gotujemy i miksujemy. Do
żelatyny dodajemy kilka łyżek
wody, a gdy spęcznieje, mieszamy ją z
truskawkami.
Serek ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy do niego ubitą
śmietankę, a na koniec
truskawkową pulpę. Wszystko mieszamy i wylewamy na
biszkopty. Deser przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem odcinamy wystające kawałki, a
potem przekładamy gotowy deser na talerz.