Wykonanie
Ostatnio u mnie sezon na tarty, raz słodkie , raz wytrawne. Nie wymagają wiele czasu, a kombinacji
smakowych jest nieskończenie wiele. Jeśli przygotujecie sobie więcej ciasta, możecie go przechowywać w zamrażalniku do 30 dni i w razie niespodziewanej chęci na coś słodkiego, lub w przypadku natarcia niespodziewanych gości, pyszny deser wyczarujecie w try miga.
Tarta którą wam dziś proponuję, ma nietypowy kruchy spód,przygotowany na bazie
mąki wieloziarnistej i
migdałów.Kruchy spód:125 g miękkiego
masła100 g
cukru pudrujajko150 g
mąki wieloziarnistej100 g mielonych
migdałówłyżka
mlekaWszystkie składniki zagniatamy razem, formując z ciasta kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy na podsypaną
mąką stolnicę i wałkujemy na placek, którym wykładamy dno formy. Nakłuwamy lekko widelcem i pieczemy w 180 st. ok 25 min ( musi się zarumienić i zacząć przyjemnie pachnieć). W
między czasie przygotowujemy krem.Krem250 g
serka ricotta200ml
śietanki 30 %3/4 szklanki
cukru pudru150 g
borówek ( możecie użyć mrożónych)dodatkowo, świeże
owoce do dekoracji i 3 łyżki kwaśnego
dżemu.
Śmietankę ubijamy na sztywną pod koniec dodając
cukier puder, następnie dodajemy
serek i delikatnie mieszamy. Połowę
borówek rozgniatamy widelcem dodajemy do masy wraz z pozostałymi niezgniecionymi
borówkami .Wszystko delikatnie mieszamy.Przestudzony spód smarujemy
dżemem i wykładamy krem
jagodowy, dekorujemy
owocami. Schładzamy w lodówce.