Wykonanie
Dzisiaj zaczęłam robić piernik staropolski. To już ostatni dzwonek, ponieważ przed pieczeniem ciasto musi odleżeć kilka tygodni. Przepis wzięłam z bloga mojewypieki.com. Zdjęcia dodam przed Świętami, kiedy ciasto będzie już upieczone i udekorowane.Składniki:0,5 kg
miodu1 kg
mąki pszennej80-120 g
przyprawy korzennej do piernika2 szklanki
cukru250 g
masła3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej (płaskie)0,5 szklanki
mlekatroszkę
solikonfitura śliwkowa do przełożeniaNa początek należy podgrzać prawie do wrzenia
miód,
masło i
cukier. Kiedy masa ostygnie przygotowujemy mieszankę z
mleka i
sody oczyszczonej. Taką mieszankę i resztę składników dodajemy do rozgrzanego
miodu z
masłem i
cukrem i bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto staje się bardzo gęste więc może przydać się męska dłoń do pomocy lub trochę cierpliwości. Jednolitą masę przekładamy do emaliowanego lub ceramicznego naczynia, przykrywamy ścierką i odkładamy w chłodne miejsce na około 5 tygodni.Po tym czasie masę dzielimy tak, aby wyszły z niej 2 lub 3 placki. W zależności od grubości pieczemy 15 do 20 minut w temperaturze 160°C-180°C w zależności od piekarnika. Studzimy placki. Po ochłodzeniiu przekładamy
konfiturą. Całość przykrywamy pergaminem i równomiernie obciążąmy. Teraz ciasto musi poleżakować około 4 dni.Do smaku proponuję
polewę czekoladową:120g
masła2 łyżki
kakao holenderskiego2,5 łyżki
mleka1,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDo rozpuszczonego
masła dodajemy
kakao i
mleko. Mieszamy aż masa stanie się gładka. Zdejmujemy garnek z palnika i do podgrzanej mieszanki przesiewamy
cukier puder i dodajemy ekstrakt
waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawaimy do przestygnięcia. Nakładamy na ciasto i czekamy aż polewa całkowicie wystygnie.Gdyby ktoś stwierdził, że w pierniku jest za mało
przyprawy, polecam młynek z
przyprawą do dań słodkich ze
skórką cytrynową,
kardamonem,
cynamonem, odrobiną
goździków,
mięty i ekstraktu z
kurkumyBrak powiązanych notek.