ßßß Cookit - przepis na Piernik na Święta

Piernik na Święta

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zaczęłam robić piernik staropolski. To już ostatni dzwonek, ponieważ przed pieczeniem ciasto musi odleżeć kilka tygodni. Przepis wzięłam z bloga mojewypieki.com. Zdjęcia dodam przed Świętami, kiedy ciasto będzie już upieczone i udekorowane.
Składniki:
0,5 kg miodu
1 kg mąki pszennej
80-120 g przyprawy korzennej do piernika
2 szklanki cukru
250 g masła
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie)
0,5 szklanki mleka
troszkę soli
konfitura śliwkowa do przełożenia
Na początek należy podgrzać prawie do wrzenia miód, masło i cukier. Kiedy masa ostygnie przygotowujemy mieszankę z mleka i sody oczyszczonej. Taką mieszankę i resztę składników dodajemy do rozgrzanego miodu z masłem i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto staje się bardzo gęste więc może przydać się męska dłoń do pomocy lub trochę cierpliwości. Jednolitą masę przekładamy do emaliowanego lub ceramicznego naczynia, przykrywamy ścierką i odkładamy w chłodne miejsce na około 5 tygodni.
Po tym czasie masę dzielimy tak, aby wyszły z niej 2 lub 3 placki. W zależności od grubości pieczemy 15 do 20 minut w temperaturze 160°C-180°C w zależności od piekarnika. Studzimy placki. Po ochłodzeniiu przekładamy konfiturą. Całość przykrywamy pergaminem i równomiernie obciążąmy. Teraz ciasto musi poleżakować około 4 dni.
Do smaku proponuję polewę czekoladową:
120g masła
2 łyżki kakao holenderskiego
2,5 łyżki mleka
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do rozpuszczonego masła dodajemy kakao i mleko. Mieszamy aż masa stanie się gładka. Zdejmujemy garnek z palnika i do podgrzanej mieszanki przesiewamy cukier puder i dodajemy ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawaimy do przestygnięcia. Nakładamy na ciasto i czekamy aż polewa całkowicie wystygnie.
Gdyby ktoś stwierdził, że w pierniku jest za mało przyprawy, polecam młynek z przyprawą do dań słodkich ze skórką cytrynową, kardamonem, cynamonem, odrobiną goździków, mięty i ekstraktu z kurkumy
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://patisserie.blogujaca.pl/2012/11/13/piernik-na-swieta