Wykonanie
17 Maja to Norweskie Święto Królabardzo ciekawe, przesączone kolorami flagi narodowej. Najlepsze w tym święcie jest to że mamy kolejny przedłużony weekend :)Dziś za to imprezujemy na urodzinach Szwagierki. Z tej okazji postanowiłam upichcić torcik
truskawkowo -
kokosowy :)
BISZKOPT:5
jajek1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJest to najlepszy przepis na
biszkopt ! dostałam go od znajomej i nigdy nie
będę piekła
biszkoptu z innego przepisu - prosty, łatwy i zawsze wychodzi !
Żółtka oddzielamy od
białek które ubijamy wraz z
cukrem pudrem na sztywną pianę, następnie dodajemy
żółtka,
proszek do pieczenia i
mąkę - lekko mieszamy składniki.Gdy masa stanie się jednolita przelewamy ciasto do formy (opcjonalnie można formę wyłożyć papierem do pieczenia) - pieczemy w 160 stopniach przez pół godziny.
Biszkopt wystudzić.
KREM:800 ml
śmietanki kremówki (38%)tabliczka
czekolady (wybór
czekolady dowolny ja używam ciemnej
czekolady, bądź białej gdy krem ma
mieć taki kolor)200 g
wiórków kokosowychCzekoladę rozpuścić z odrobiną
śmietanki.Pozostałą
śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną
czekoladę i delikatnie wymieszać.Dodać
wiórki kokosowe, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam zmiksowanymi
mrożonymi truskawkami z
mlekiem.Następnie ułożyć połówki
truskawek na całym
biszkopcie i posypać wiórkami kokosowymi, posmarować kremem. Nakryć drugą połową
biszkoptu i posmarować dokładnie pozostałym kremem.Schłodzić.Na koniec można posypać wiórkami, przyozdobić
truskawkami lub uprażonymi
płatkami migdałowymi.