ßßß
17 Maja to Norweskie Święto Królabardzo ciekawe, przesączone kolorami flagi narodowej. Najlepsze w tym święcie jest to że mamy kolejny przedłużony weekend :)Dziś za to imprezujemy na urodzinach Szwagierki. Z tej okazji postanowiłam upichcić torcik truskawkowo - kokosowy :)
BISZKOPT:5 jajek1 szklanka cukru pudru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaJest to najlepszy przepis na biszkopt ! dostałam go od znajomej i nigdy nie będę piekła biszkoptu z innego przepisu - prosty, łatwy i zawsze wychodzi !Żółtka oddzielamy od białek które ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę - lekko mieszamy składniki.Gdy masa stanie się jednolita przelewamy ciasto do formy (opcjonalnie można formę wyłożyć papierem do pieczenia) - pieczemy w 160 stopniach przez pół godziny.Biszkopt wystudzić.
KREM:800 ml śmietanki kremówki (38%)tabliczka czekolady (wybór czekolady dowolny ja używam ciemnej czekolady, bądź białej gdy krem ma mieć taki kolor)200 g wiórków kokosowychCzekoladę rozpuścić z odrobiną śmietanki.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać.Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć - ja nasączyłam zmiksowanymi mrożonymi truskawkami z mlekiem.Następnie ułożyć połówki truskawek na całym biszkopcie i posypać wiórkami kokosowymi, posmarować kremem. Nakryć drugą połową biszkoptu i posmarować dokładnie pozostałym kremem.Schłodzić.Na koniec można posypać wiórkami, przyozdobić truskawkami lub uprażonymi płatkami migdałowymi.