ßßß
Składniki:mąka pszenna – 1 szklankapłatki owsiane – 1 szklankapłatki jaglane – 1 szklankabakalie – 120 gmargaryna – 150 gcukier – 3/4 szklankiwoda letnia – 3 łyżkisoda oczyszczona – 3/4 łyżeczkiPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem, płatkami jaglanymi i dodać bakalie – u mnie rodzynki/żurawina/miechunka/ jagody goi/ skórka z limonki.Margarynę roztopić. Do płynnej margaryny wlać wodę i wsypać sodę. Powstałą miksturę przelać do składników suchych.Zagnieść ciasto. Składniki będą raczej suche niż kleiste.Formować z ciasta małe kulki ok 2-3 cm i rozgniatać na płasko. Układać na natłuszczonej blasze.Piec w temperaturze ok 150 stopni przez ca 15- 20 minut. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, po wystudzeniu twardnieją i są idealnie chrupkie. Smacznego chrupania