ßßß
Składniki:płatki owsiane -1,5 szklanki,mąka pszenna -3/4 szklanki,mąka kasztanowa – 3/4 szklanki,orzechy – 3/4 szklanki,cukier – 3/4 szklanki,margaryna – 120 g,woda letnia – 2 łyżki,soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki.Przygotowanie:Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę , mąkę kasztanową oraz cukier.Dodać posiekane drobno orzechy – u mnie mix orzechów laskowych i włoskich.Margarynę rozpuścić. Dolać wodę i do ciepłej margaryny wsypać sodę.Przestudzić i wlać miksturę do suchych składników.Zagnieść ciasto. Będzie miało dość sypka konsystencję.Formować z ciasta małe kulki, rozgniatać i układać na natłuszczonej blaszce.Wstawić blachę do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec ciasteczka w temperaturze ok 160 stopni przez ok 15-20 minut. Po upieczeniu poczekać aż przestygną, wtedy zrobią się chrupiące. Smacznego.