Wykonanie
Kolejna wersja
ciasteczek owsianych. To ostatnio jakaś moja obsesja… jak już coś słodkiego do
kawy to oczywiście
ciasteczka owsianeA że dużo się tej
kawy pija to i często trzeba piec
ciasteczka
Składniki:
płatki owsiane -1,5 szklanki,
mąka pszenna -3/4 szklanki,
mąka kasztanowa – 3/4 szklanki,
orzechy – 3/4 szklanki,
cukier – 3/4 szklanki,
margaryna – 120 g,
woda letnia – 2 łyżki,
soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki.Przygotowanie:Wymieszać razem
płatki owsiane,
mąkę ,
mąkę kasztanową oraz
cukier.Dodać posiekane drobno
orzechy – u mnie mix
orzechów laskowych i włoskich.
Margarynę rozpuścić. Dolać
wodę i do ciepłej
margaryny wsypać
sodę.Przestudzić i wlać miksturę do suchych składników.Zagnieść ciasto. Będzie miało dość sypka konsystencję.Formować z ciasta małe kulki, rozgniatać i układać na natłuszczonej blaszce.Wstawić blachę do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec
ciasteczka w temperaturze ok 160 stopni przez ok 15-20 minut. Po upieczeniu poczekać aż przestygną, wtedy zrobią się chrupiące. Smacznego.