Wykonanie
Home / Ciasta i
ciasteczka / ciasto miodownik / ciasto
orzechowe / ciasto z
kajmakiem / ciasto z karmelem / ciasto z
orzechami / kajmak / orzechowiec / placek z karmelem / placek z
orzechami / Miodownik - ciasto z
orzechami i karmelemMiodownik - ciasto z
orzechami i karmelemChciałam Wam zaproponować kolejny placek z
orzechami mojej mamy o nazwie Miodownik lub Orzechowiec, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że tego ciasta z
orzechami nie może zabraknąć na świątecznym
stole, czy też do niedzielnej
kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu
orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Miodownik zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko się od niego oderwać w szczególności jeśli akurat pijemy kaw czy
herbatę. Jeżeli chodzi o wszelakie imprezy, ciasto z
orzechami niestety znika jako pierwsze i zawsze jest go za mało. Nie spotkałam się z sytuacją kiedy by zostało choć parę kawałków na
stole ;pSkładniki na ciasto:1/2 kg
mąki, 1/2 szklanki
cukru, 2
jajka, 2 łyżeczki
sody, 1/2 kg
margaryny, 2 łyżki
miodu sztucznegoZ wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor 2 z 3 części.Masa orzechowa z karmelem:30 dkg
orzechów, 2 łyżki
wody, 1/2 kostki
margaryny, 1/2 szklanki
cukru, 2 łyżki
sztucznego mioduWszystkie składniki wkładamy do garnuszka, zagotowujemy "masę" ciągle mieszając. Gotujemy ok 10 minut.Wykładamy masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty kolor.Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki.Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne:)

About Antolka Jakuszkowa