Wykonanie
Sałatka „Na zdrowie”!W
sumie to ciekawe, dlaczego
wódką wznosi się toast „na zdrowie”… bo na pewno picie na zdrowie nam nie wychodziA
sałatka a i owszem. Dlatego ja dziś wznoszę toast
sałatką i niech się spełni:Na zdrowie!!!!
Polecam – pyszna i prosta
sałatka. Oryginalny smak, niska kaloryczność i optymistycznie kolorowaSkładniki:
sałata zielona – 1/3 główki,
cykoria endywia czerwona – 1/3 główki,
batat duży – 1 szt,
szparagi – 8 szt,
ser mozzarella – 75 g,
pieprz czerwony – do smaku,krem balsamiczny – do smaku,
sól – do smaku,
oliwa z oliwek – do smaku.Przygotowanie:
Batata umyć i ugotować w łupince. Następnie obrać, ostudzić i pokroić w plastry. Umyte
sałaty porwać na kawałki. Oskrobać
szparagi i pokroić na 3 części każdego. Ugotować w osolonym wrzątku (3-4 minuty) a następnie schłodzić w wodzie z
lodem, aby nie straciły koloru.
Mozzarellę pokroić w drobna kosteczkę. Układać na talerzu porwaną
sałatę,
szparagi, plastry
batatów – posypywać
mozzarellą oraz grubo zmielonym
czerwonym pieprzem. Skrapiać obficie
oliwą i kremem balsamicznym. Ja nie
solę, ale jeśli ktoś nie może się bez
soli obejść to trudno… może dosolić.