ßßß Cookit - przepis na Sałatka z batatem i szparagami

Sałatka z batatem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Sałatka „Na zdrowie”!
W sumie to ciekawe, dlaczego wódką wznosi się toast „na zdrowie”… bo na pewno picie na zdrowie nam nie wychodzi
A sałatka a i owszem. Dlatego ja dziś wznoszę toast sałatką i niech się spełni:
Na zdrowie!!!!
Polecam – pyszna i prosta sałatka. Oryginalny smak, niska kaloryczność i optymistycznie kolorowa
Składniki:
sałata zielona – 1/3 główki,
cykoria endywia czerwona – 1/3 główki,
batat duży – 1 szt,
szparagi – 8 szt,
ser mozzarella – 75 g,
pieprz czerwony – do smaku,
krem balsamiczny – do smaku,
sól – do smaku,
oliwa z oliwek – do smaku.
Przygotowanie:
Batata umyć i ugotować w łupince. Następnie obrać, ostudzić i pokroić w plastry. Umyte sałaty porwać na kawałki. Oskrobać szparagi i pokroić na 3 części każdego. Ugotować w osolonym wrzątku (3-4 minuty) a następnie schłodzić w wodzie z lodem, aby nie straciły koloru. Mozzarellę pokroić w drobna kosteczkę. Układać na talerzu porwaną sałatę, szparagi, plastry batatów – posypywać mozzarellą oraz grubo zmielonym czerwonym pieprzem. Skrapiać obficie oliwą i kremem balsamicznym. Ja nie solę, ale jeśli ktoś nie może się bez soli obejść to trudno… może dosolić.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/05/salatka-z-batatem-i-szparagami