ßßß Cookit - przepis na Pęczak z owocami

Pęczak z owocami

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla wegetarian i nie tylko, dla takich zwykłych łasuchów jak ja również.
Tak ugotowany pęczak jest pyszny i w smaku trochę przypomina kutię. Słodziutki, aromatyczny, zdrowy jest dobry zarówno jako danie obiadowe jak i deser. Można go jeść na ciepło – moja ulubiona wersja: na ciepło z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany lub polany stopionym masłem – lub na zimno z dodatkiem płynnego miodu.
Składniki:
kasza pęczak – 2 szklanki,
śliwki mrożone – 40 dkg,
śliwki suszone – 25 dkg,
aronia mrożona – 1/2 szklanki,
słonecznik – 20 dkg,
masło – 10 dkg,
cukier brązowy – 4 łyżki,
jogurt grecki – 4 łyżki.
masło stopione do polania wg. uznania.
Przygotowanie:
Kaszę pęczak zalać wodą i dokładnie wypłukać – najlepiej dwukrotnie. Następnie ponownie zalać wodą i zostawić na 15 minut, żeby tak postała. Odlać wodę, zalać świeżą w proporcjach kasza:woda – 1:2,5. Gotować na małym ogniu. Do gotującej kaszy wsypać mrożone owoce oraz suszone śliwki. Gotować dalej mieszając. Ponieważ gotujemy bez przykrycia przy silnym odparowywaniu można dodać jeszcze 100 ml wody. Dosypać do kaszy cukier i dodać masło – całość gotować do chwili aż kasza wchłonie cały płyn. Tuż przed końcem gotowania dosypać ziarna słonecznika, zamieszać i nakryć pokrywką. Po minucie zdjąć z ognia zawinąć w gazety, koce a potem schować pod poduszką:)
Zostawić tak na ok. godzinę. Podawać na gorąco z dodatkiem świeżego jogurtu naturalnego lub ze stopionym masłem ewentualnie na zimno z miodem. Polecam – prawdziwe pyszności!
Źródło:http://galantyna.pl/2015/05/peczak-z-owocami