ßßß
Dzisiaj ruszmy z cyklem „Potrawy na jesień/zimę „. Będzie smacznie! Będzie rozgrzewająco! Będzie rewelacyjnie! Na pierwszy ogień idzie deser, bo dawno nic fajnego nie pokazywałam. Moją propozycją będą karmelizowane śliwki z winiakiem podane z gałką waniliowych lodów.Tego przepisu nauczyłam się na szkoleniu, które niedawno odbyłam. Przyznam szczerze, że dawno nic tak prostego nie robiłam a jest rewelacyjne!
Składniki:mrożone śliwki 300gcukier brązowy 50gmasło 1 łyżkawiniak 50mllody waniliowe 1-2 gałkiNa rozgrzanym maśle roztapiamy (karmelizujemy) cukier brązowy (jest mniej słodki i bardziej pasuje niż biały). Wrzucamy śliwki i mieszamy bez użycia łyżki (przechylamy garnkiem). Łyżka oblepi się cukrem bo obniży temperaturę. Całość zalewamy winiakiem i gdy mamy taką możliwość podpalamy. Gdy nie ma takiej możliwości to chwilę gotujemy aby alkohol odparował. Wykładamy na talerz gorące i dokładamy lody. Dekorujemy listkiem mięty. Podajemy natychmiast.