Wykonanie
Dzisiaj ruszmy z cyklem „Potrawy na jesień/zimę „. Będzie smacznie! Będzie rozgrzewająco! Będzie rewelacyjnie! Na pierwszy ogień idzie deser, bo dawno nic fajnego nie pokazywałam. Moją propozycją będą karmelizowane
śliwki z
winiakiem podane z gałką
waniliowych lodów.Tego przepisu nauczyłam się na szkoleniu, które niedawno odbyłam. Przyznam szczerze, że dawno nic tak prostego nie robiłam a jest rewelacyjne!
Składniki:mrożone
śliwki 300g
cukier brązowy 50g
masło 1 łyżka
winiak 50ml
lody waniliowe 1-2 gałkiNa rozgrzanym
maśle roztapiamy (karmelizujemy)
cukier brązowy (jest mniej słodki i bardziej pasuje niż biały). Wrzucamy
śliwki i mieszamy bez użycia łyżki (przechylamy garnkiem). Łyżka oblepi się
cukrem bo obniży temperaturę. Całość zalewamy
winiakiem i gdy mamy taką możliwość podpalamy. Gdy nie ma takiej możliwości to chwilę gotujemy aby
alkohol odparował. Wykładamy na talerz gorące i dokładamy
lody. Dekorujemy listkiem
mięty. Podajemy natychmiast.