ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane śliwki pod ciemną kruszonką

Karmelizowane śliwki pod ciemną kruszonką

nazwa

Wykonanie

Mój pomysł na słodki, owocowy deser na zimne dni. Zamiast dodawać do niego kruszonkę z jasnej mąki i cukru, dodałam pełnowartościową mąkę typu 2000, która ma znacznie mniej złych węglowadanów i fruktozę, która nie podnosi tak glukozy we krwi jak klasyczna sacharoza.
Składniki (na 2 pucharki):
- 8 dużych śliwek,
- 5 łyżeczek brązowego cukru,
- 30g masła w kostce.
Kruszonka:
- 100g mąki typu 2000,
- 50g fruktozy,
- 50g masła w kostce.
Krok 1: Masło roztapiamy w garnuszku i wsypujemy do niego cukier trzcinowy. Pozostawiamy na ogniu i mieszamy do czasu skarmelizowania. Wsypujemy drobno pokrojone owoce.
Krok 2: Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do uzyskania wiórowatej konsystencji. Owoce przekładamy do ceramicznych foremek i posypujemy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Gotowe :-)
Zapraszam na FANPAGE
Źródło:http://trzpiotkawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-sliwki-pod-ciemna.html