Wykonanie
Mój pomysł na słodki,
owocowy deser na zimne dni. Zamiast dodawać do niego kruszonkę z jasnej
mąki i
cukru, dodałam pełnowartościową
mąkę typu 2000, która ma znacznie mniej złych węglowadanów i fruktozę, która nie podnosi tak glukozy we
krwi jak klasyczna sacharoza.Składniki (na 2 pucharki):- 8 dużych
śliwek,- 5 łyżeczek
brązowego cukru,- 30g
masła w kostce.Kruszonka:- 100g
mąki typu 2000,- 50g fruktozy,- 50g
masła w kostce.Krok 1:
Masło roztapiamy w garnuszku i wsypujemy do niego
cukier trzcinowy. Pozostawiamy na ogniu i mieszamy do czasu skarmelizowania. Wsypujemy drobno pokrojone
owoce.
Krok 2: Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do uzyskania wiórowatej konsystencji.
Owoce przekładamy do ceramicznych foremek i posypujemy
ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Gotowe :-)Zapraszam na FANPAGE