ßßß
Mój pomysł na słodki, owocowy deser na zimne dni. Zamiast dodawać do niego kruszonkę z jasnej mąki i cukru, dodałam pełnowartościową mąkę typu 2000, która ma znacznie mniej złych węglowadanów i fruktozę, która nie podnosi tak glukozy we krwi jak klasyczna sacharoza.Składniki (na 2 pucharki):- 8 dużych śliwek,- 5 łyżeczek brązowego cukru,- 30g masła w kostce.Kruszonka:- 100g mąki typu 2000,- 50g fruktozy,- 50g masła w kostce.Krok 1: Masło roztapiamy w garnuszku i wsypujemy do niego cukier trzcinowy. Pozostawiamy na ogniu i mieszamy do czasu skarmelizowania. Wsypujemy drobno pokrojone owoce.
Krok 2: Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do uzyskania wiórowatej konsystencji. Owoce przekładamy do ceramicznych foremek i posypujemy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Gotowe :-)Zapraszam na FANPAGE