Wykonanie
Dziś nieco mniej znany meksykański deser, jednak bardzo szybki - poza elementem flambirowania ;) - bardzo prosty i naprawdę pyszny.Składniki (na dwie porcje):jedno duże dojrzałe
mango, obrane i pokrojone w paskiłyżka
masłapół szklanki
cukru brązowego demerara30 ml
likieru Cointreau30 ml tequili blancoszczypta
cynamonulody wanilioweRoztopić
masło z
cukrem mieszając, aż
cukier się rozpuści. Dodać
mango i
likier, gotować 5 minut. Wlać tequilę, a gdy się podgrzeje i pojawią się nad patelnią jego opary, podpalić długą zapałką (zapałka
serio musi być długa, ogień buchnie w górę, należy uważać i się nie wystraszyć :)) . Lekko potrząsać patelnią aż ogień zgaśnie. Nie należy zwiększać płomienia pod patelnią, bo buchnie bardziej. Jeśli ze strachu lub rozsądku spróbujecie podpalić
alkohol po zdjęciu patelni z gazu, to niestety nie wyjdzie,
alkohol musi cały czas parować żeby się udało. Do miseczek nałożyć porcję
lodów, na to
mango, posypać
cynamonem i wszystko zalać sosem.