Wykonanie
A jeśli napiszę, że to deser z... resztek??? Czy to Was zniechęci? :-))Zdeprymuje lub nie, ale fakty są następujące: w domu było: 5 morelek, 7
śliwek, 2
brzoskwinie, a w lodówce troszkę kruszonki. zrobionej w nadmiarze do poprzednich wypieków. Poczyniono z tego crumble dla 4 osób. Z braku eleganckich ceramicznych kokilek, upieczono w tym, w czym.. upieczono:-)).
Składniki na 4 kokilki 12x8 cm:
Owoce:5
moreli7
śliwek2
brzoskwinie4 łyżeczki
brązowego cukrumielony
cynamon do posypania
masło do wysmarowania foremekKruszonka:Proporcje i sposób wykonania kruszonki znajdziecie: TUJeśli planujecie w najbliższych dniach jakieś wypieki z kruszonką, zróbcie z całej podanej porcji. Można ją przechowywać przez tydzień w lodówce (sprawdzone!:-)). Do mojego deseru z.. resztek:-), wystarczy spokojnie 1/3 -1/4 porcji.Wykonanie:
Owoce myjemy, wycieramy do sucha, pozbawiamy pestek i kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Morele i
śliwki podzieliłam na ćwiartki, a
brzoskwinie na ósemki. Foremki smarujemy grubo
masłem.
Owoce układamy warstwowo lub kompletnie pomieszane - jak kto woli:-). Posypujemy
brązowym cukrem i
cynamonem. Wierzch pokrywamy solidną warstwą kruszonki. Pieczemy około 30 minut w temp. 170C. Gdy kruszonka pięknie się przyrumieni, to znak, że nasze crumble jest gotowe.Taki deser najlepiej smakuje na ciepło.
Życzę Wam smacznego! :-)