Wykonanie
Pyszna zupa i prosta w przygotowaniu – takiej chrzanowej dawno nie
jadłam.

Idealna alternatywa dla tradycyjnego
żurku. Dodatek
chrzanu – u mnie
CHRZANU LUKSUSOWEGO SPOŁEM KIELCE czyni jej smak wyjątkowo ciekawym. Zupa jest lekko słodka, lekko kwaskowa, ostra z wyczuwalnym aromatem
selera.

Składniki:
seler korzeniowy – 1 szt,
jabłka – 4 lub 5 szt, zależy od wielkości,
cebula – 4 lub 5 szt, zależy od wielkości,
śmietana kremówka – 150 ml,
masło – 70 g,
Chrzan LUKSUSOWY – 3 łyżki,
sól do smaku,
pieprz kolorowy mielony – do smaku.Dodatkowo:
jajka na twardo,
natka pietruszki.Przygotowanie:Oskrobać
jabłka i
seler a następnie pokroić składnik na małe kawałki. Obrać
cebulę i pokroić w ćwiartki. Umieścić warzywa i
jabłka w garnku, dodać
masło i chwilę dusić pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Zalać 3-4 litrami
wody, dolać
śmietankę i doprawić
solą oraz
pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż
seler będzie całkowicie miękki. Zmiksować na gładki krem, zaprawić
chrzanem i zagotować. Sprawdzić smak, jeżeli trzeba jeszcze doprawić i dolać odrobinę
śmietanki. Podawać z
jajkami na twardo i
natka pietruszki. Smacznego.