ßßß
Idealna alternatywa dla tradycyjnego żurku. Dodatek chrzanu – u mnie CHRZANU LUKSUSOWEGO SPOŁEM KIELCE czyni jej smak wyjątkowo ciekawym. Zupa jest lekko słodka, lekko kwaskowa, ostra z wyczuwalnym aromatem selera.
Składniki:seler korzeniowy – 1 szt,jabłka – 4 lub 5 szt, zależy od wielkości,cebula – 4 lub 5 szt, zależy od wielkości,śmietana kremówka – 150 ml,masło – 70 g,Chrzan LUKSUSOWY – 3 łyżki,sól do smaku,pieprz kolorowy mielony – do smaku.Dodatkowo:jajka na twardo,natka pietruszki.Przygotowanie:Oskrobać jabłka i seler a następnie pokroić składnik na małe kawałki. Obrać cebulę i pokroić w ćwiartki. Umieścić warzywa i jabłka w garnku, dodać masło i chwilę dusić pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Zalać 3-4 litrami wody, dolać śmietankę i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż seler będzie całkowicie miękki. Zmiksować na gładki krem, zaprawić chrzanem i zagotować. Sprawdzić smak, jeżeli trzeba jeszcze doprawić i dolać odrobinę śmietanki. Podawać z jajkami na twardo i natka pietruszki. Smacznego.